Maja Czarnecka z Żor

Maja Czarnecka urodziła się w czerwcu 2013 roku, a jej miastem rodzinnym są Żory. Dziewczynka, mimo choroby, jest zawsze uśmiechnięta i pełna energii. Bardzo tęskni za rodzeństwem – czteroletnim braciszkiem Kubusiem i jedenastoletnią siostrzyczką Jagódką. W domu uwielbia bawić się balonami i chować za dużymi pluszakami. W szpitalu radość sprawia jej każdy kontakt z innym dzieckiem.

Dziewczynka rozwijała się prawidłowo do piątego miesiąca życia, kiedy to nastąpił spadek jej wagi. Następnie była diagnozowana i konsultowana w specjalistycznych poradniach i szpitalach m.in. w Katowicach, Warszawie i Krakowie. W styczniu 2014 r. trafiła pod opiekę Oddziału Hematologii i Onkologii Dziecięcej Szpitala Klinicznego w Zabrzu. Po skomplikowanych i licznych badaniach postawiono diagnozę: nowotwór złośliwy – neuroblastoma z amplifikacją N-MYC. Mai usunięto chirurgicznie guz prawego nadnercza i obecnie jest w trakcie intensywnego leczenia chemioterapią. Po zakończeniu planowana jest kolejna operacja, leczenie radioterapią oraz przeszczep szpiku kostnego. Dziewczynka jest bardzo dzielnym pacjentem, bez sprzeciwu przyjmującym wszystkie leki, mimo osłabienia i trudności z jedzeniem.

Maja po zakończeniu leczenia dostępnego w Polsce, musi jak najszybciej podjąć terapię przeciwciałami GD2 za granicą, której koszt będzie wynosił kilkaset tysięcy złotych. Ta ogromna kwota, nieosiągalna dla rodziny Mai, może być zgromadzona tylko dzięki wsparciu wielu osób. Dlatego apelujemy do Państwa o pomoc finansową – każda kwota wpłacona na subkonto stanowi szansę na leczenie i powrót Mai do zdrowia.
Zapraszamy na stronę Majeczki: www.majaczarnecka.pl

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 10.10.2014

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546