Marcelinka Biało z Koprzywnicy w powiecie sandomierskim.

Marcelinka Biało to niezwykle dzielna 5-miesięczna dziewczynka z Koprzywnicy w powiecie sandomierskim.

Życie małej Marceliny od początku nie było łatwe. Gdy miała zaledwie dwa miesiące  stopniowa traciła apetyt, nie chciała leżeć na plecach i przestała się uśmiechać. Kolejne antybiotyki nie przynosiły rezultatów. Dziewczynka zasypiała z wykończenia po wielogodzinnym płaczu. Stan jej zdrowia z kolejnymi dniami pogarszał się. Marcelinka przestała poruszać jedną z nóżek. Po cyklu kolejnych badaniach rodzice usłyszeli diagnozę: neuroblastoma. W kręgosłupie dziewczynki znajdował się guz o wielkości 8 cm. Marcelinka obecnie jest po operacji, częściowo udało wyciąć się guza. Pozostałą część docelowo ma zwalczyć chemioterapia, którą dziewczynka obecnie kontynuuje w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie.

Marcelinka jest bardzo pogodną dziewczynką, jak tylko dochodzi do siebie po chemioterapii nie przestaje się zachwycać wszystkich dookoła swoimi uśmiechami. Marcela uwielbia też kolorowe, edukacyjne zabawki.

Sporą trudnością dla Marcelinki i jej rodziców są częste dojazdy do szpitala oddalonego ok. 100 km od miejsca zamieszkania oraz ciągła rozłąka rodziny. Dziewczynka dodatkowo jest w trakcie intensywnej rehabilitacji, aby odzyskać pełną sprawność w nóżkach.

Zachęcamy do wsparcia małej Marcelinki i jej rodziny w tym szczególnie trudnym okresie. Zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc poprzez dokonywanie wpłat na indywidualny numer subkonta Marcelinki oraz do przekazania 1% podatku na rzecz jej leczenia. Każda wpłata nie tylko ułatwi proces leczenia dziewczynki, ale także przyśpieszy jej powrót do domu, gdzie razem ze swoim rodzicami będzie mogła poznawać otaczający ją świat. Za każde okazane wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 31.01.2019

cel szczegółowy: „Marcelinka BIAŁO”