Marika Dobrowolska z Moszczańca

Wiek: 8
Region: Podkarpacie
Miasto: Moszczaniec

Marika Dobrowolska jest ciekawą świata i pełną energii dziewczynką pochodzącą z Moszczańca (woj.podkarpackie). Podobnie jak jej rówieśnicy – sporo czasu poświęca wszelkim pracom plastycznym, od rysowania i malowania, aż po rzeźbienie w plastelinie. Rodzice podkreślają, że szczególnie lubi słuchać, gdy ktoś czyta jej wiersze i przeróżne opowieści.

Dziewczynka musiała zamienić dom i codzienne zabawy na szpitalną rzeczywistość. W 2016 roku, po wykonanych badaniach krwi, u Mariki zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Dziewczynka została skierowana do Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie, gdzie rozpoczęła intensywne leczenie, w tym chemioterapię. Po chemioterapii u Mariki wystąpił problem ruchowy z nóżką, która cały czas wymaga rehabilitacji. Od marca 2018 roku dziewczynka leczona jest z powodu pierwotnej małopłytkowości immunologicznej. Niestety standardowe metody są nieskuteczne dlatego wymagana jest kuracja lekiem ELTROMBOPAG (REVOLADE), której miesięczny koszt wynosi ok 12 tyś. zł. Na ten cel została zorganizowana zbiórka na portalu siepomaga, którą udało się zakończyć. Marika jest ciągle w trakcie terapii tym lekiem.

Przed Mariką jeszcze długi etap leczenia i rehabilitacji aby w pełni sił mogła powrócić do zdrowia.  Wspólnie możemy wesprzeć dziewczynkę oraz jej rodzinę w tej trudnej dla nich sytuacji. Zachęcamy do dokonywania darowizn na indywidualny numer subkonta oraz przekazywania 1% podatku dla Mariki. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informację z dnia 23.02.2018r.

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Marika Dobrowolska”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna