Marika Dobrowolska z Moszczańca

Marika Dobrowolska jest ciekawą świata i pełną energii 5-latką pochodzącą z Moszczańca (woj.podkarpackie). Podobnie jak jej rówieśnicy – sporo czasu poświęca wszelkim pracom plastycznym, od rysowania i malowania, aż po rzeźbienie w plastelinie. Rodzice podkreślają, że szczególnie lubi słuchać, gdy ktoś czyta jej wiersze i przeróżne opowieści.

Dziewczynka musiała zamienić dom i codzienne zabawy na szpitalną rzeczywistość. W 2016 roku, po wykonanych badaniach krwi, u Mariki zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Dziewczynka została skierowana do Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie, gdzie rozpoczęła intensywne leczenie, w tym chemioterapię. Po chemioterapii u Mariki wystąpił problem ruchowy z nóżką, która cały czas wymaga rehabilitacji. Od marca 2018 roku dziewczynka leczona jest z powodu pierwotnej małopłytkowości immunologicznej. Niestety standardowe metody są nieskuteczne dlatego wymagana jest kuracja lekiem ELTROMBOPAG (REVOLADE), której miesięczny koszt wynosi ok 12 tyś. zł. Planowany czas leczenia to 9 miesięcy, a łączna koszt takiej terapi to 108 tyś. zł.

Przed Mariką jeszcze długi etap leczenia i rehabilitacji aby w pełni sił mogła powrócić do zdrowia.  Wspólnie możemy wesprzeć dziewczynkę oraz jej rodzinę w tej trudnej dla nich sytuacji. Zachęcamy do dokonywania darowizn na indywidualny numer subkonta oraz przekazywania 1% podatku dla Mariki. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Zachęcamy również do wparcia zbiórki na portalu Siepomaga:  https://www.siepomaga.pl/lekdlamariki

*Apel powstał w oparciu o informację z dnia 23.02.2018r.

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Marika Dobrowolska”