Marta Oblas z Katowic

Marta Oblas to pełna chęci życia, bardzo ambitna czternastolatka z Katowic. Marta zachorowała pod koniec kwietnia 2014 roku. Skarżyła się na ból prawej nogi i obrzęk kolana. Lekarz rodzinny skierował dziewczynkę na obserwację na oddział ortopedii w Katowicach. Po wstępnych badaniach trafiła na oddział onkologii, gdzie po wnikliwej diagnostyce stwierdzono guz nasady bliższej i trzonu kości piszczelowej prawej. Po postawieniu diagnozy, Marta poddana była wielu cyklom chemioterapii, po których nastąpiła operacja wszczepienia endoprotezy w miejsce zmian nowotworowych. Od operacji dziewczynka poddawana jest ciągłej, regularnej i bardzo kosztownej rehabilitacji, która pozwala jej przywrócić chociaż namiastkę sprawność ruchowej, jaką miała przed rozpoznaniem choroby.

Jej pasją jest tworzenie różnego rodzaju DIY oraz malowanie. Swój wolny czas spędza w towarzystwie rodziny, przyjaciół oraz swojej ukochanej kotki. Każdego dnia stara się brać z życia wszystko co najlepsze – próbując tym samym nadrobić czas, jaki odebrała jej choroba. Obecnie Marta z wielką radością wróciła na zajęcia szkolne wraz ze swoimi rówieśnikami. Mimo poważnych problemów zdrowotnych i długotrwałej przerwy udało się jej nadrobić zaległości, co nie było łatwym zadaniem, gdyż  zajęcia szkolne  przeplatają się z wieloma godzinami rehabilitacji.

Młoda dziewczyna każdego dnia mierzy się z nowymi wyzwaniami, stawia sobie cele i dąży do nich, poprzez swoją ciężką pracę. Do tej pory leczenie oraz kosztowna rehabilitacja, umożliwiająca przywrócenie sprawności Marcie, były możliwe w głównej mierze dzięki Państwa wsparciu.  Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Marty i do podzielenia się 1% podatku. Chcielibyśmy serdecznie podziękować w imieniu Marty za każde, nawet najmniejsze, okazane wsparcie.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 12.03.2018

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2