Mateusz Donocik z Częstochowy

Mateusz Donocik z Częstochowy od zawsze uwielbiał grać w piłkę nożną. W przedszkolu, do którego uczęszczał przed chorobą, najbardziej lubił zajęcia sportowe. Pomimo młodego wieku jego pasją są typowo męskie zajęcia jak majsterkowanie i motoryzacja. W wolnych chwilach lubi spędzać czas z rodzicami i siostrą Mają, z którą świetnie się dogaduje i lubią się razem bawić.

Pod koniec października 2015 roku Mateusz zaczął utykać na prawą nogę, na początku nie zgłaszał żadnych objawów bólowych, co i tak nie dawało rodzicom spokoju. Niestety z początkiem listopada obudził się z pogrubieniem prawej nogi. Rodzice od razu udali się do szpitala miejskiego w Częstochowie, gdzie po wykonaniu wstępnych badań chłopczyk został skierowany na oddział chirurgii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Po pobraniu materiału i poddaniu go badaniu histopatologicznemu zdiagnozowano guz podudzia prawego- RMS Embroyonale. Wówczas Mateusz poddawany został chemioterapii na oddziale onkologicznym. Niestety leczenie nie przyniosło oczekiwanych rezultatów i w maju 2016 doszło do amputacji części nogi, w której ulokowany był guz. Po tej operacji konieczne było przeprowadzenie ponownego badania by stwierdzić czy w nodze nie znajdują się pozostałości guza. W tym okresie chłopczyk poddawany był rehabilitacji, by móc samodzielnie się poruszać przy użyciu kul ortopedycznych. Na obecnym etapie Mateusz posiada już protezę prawej nogi i każdego dnia uczy się na nowo funkcjonować. Wciąż konieczna jest rehabilitacja.

Wspólnie możemy pomóc rodzinie w tym trudnym i bardzo wymagającym czasie. Zachęcamy Państwa do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta, na którym gromadzone są środki przeznaczone na pomoc Mateuszowi. Za wszelkie wsparcie serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Mateusz Donocik”