Milena Wąsik z Pisarzowic

Milena Wąsik to sześcioletnia mieszkanka Pisarzowic koło Bielska Białej w województwie śląskim. W 2016 roku, u wówczas czteroletniej dziewczynki zdiagnozowano retinoblastomę – nowotwór siatkówki. Rodziców zaniepokoił lekki zez i charakterystyczny w przebiegu choroby odblask w oczku. W katowickim szpitalu okulistycznym, do którego ich skierowano z córeczką w rezonansie uwidoczniono guz w oku. Następnie dziewczynkę skierowano do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, gdzie otrzymała sześć cykli chemioterapii, a na początku 2017 roku przeprowadzono brachyterapię w Klinice Okulistyki Onkologicznej w Krakowie. W maju tego samego roku ze względu na dobre wyniki zakończono leczenie. Pięć miesięcy później po kontrolnym rezonansie lekarze nie stwierdzili progresji guza i zakwalifikowali do operacji zaćmy. W sierpniu 2018 roku kolejny rezonans wykazał progresję guza. Lekarze zdecydowali o podaniu kolejnej chemioterapii i konieczności usunięcia oczka. W połowie września Milenka była już po operacji. Niestety badanie histopatologiczne wykazało komórki nowotworowe w linii cięcia nerwu wzrokowego, więc podjęto kolejne
indywidualne cykle chemioterapii. Jednak po trzech miesiącach od zakończenia chemioterapii nastąpiła druga wznowa guza na kikucie nerwu wzrokowego.
Lekarze zdecydowali o egzenteracji oczodołu którego miało przynieść całkowite usunięcie nowotworu z organizmu Milenki. Badanie histopatologiczne po raz kolejny wykazało komórki nowotworowe w linii cięcia chirurgicznego wobec czego konieczne jest dalsze leczenie.
Rodzice zwrócili się z prośbą do IPCZD w Warszawie o ratunek dla Milenki, odpowiedź była natychmiastowa. Od 08.04.2019 Milenka leczy się w IPCZD w Warszawie, czeka ją bardzo ciężka chemioterapia wraz z autoprzeszczepem szpiku kostnego i radioterapią.
Całe leczenie będzie trwało bardzo długo, Milenka przez długie miesiące będzie przebywała poza swoim domem co przełoży się również na jej psychikę.
Niestety nowotwór pokrzyżował jej plany. Zajęcia w zerówce na pewno by się jej spodobały, bo dziewczynka bardzo lubi wszelkie prace plastyczne, rysowanie,
malowanie farbami, oraz taniec i śpiew. Uwielbia gry i zabawy z siostrami; Oliwią i Kariną, najchętniej bawi się kucykami Pony i wciela się w bohaterki filmu Frozen. Jej marzeniem są wakacje nad morzem.
Zwracamy się do Państwa o wsparcie Milenki w powrocie do zdrowia. Apelujemy o wpłaty na indywidualne subkonto dziewczynki w fundacji oraz przekazanie 1% podatku w okresie rozliczeniowy. Za każdą pomoc w imieniu Milenki i jej najbliższych serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 16.05.2019

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Milena Wąsik”