Milenka Majdosz z Posady Jaśliskiej

Milenka Majdosz to urocza, zaledwie 3-miesięczna dziewczynka, która mieszka w Posadzie Jaśliskiej –  małej miejscowości na Podkarpaciu. Ta mała „wojowniczka” mimo swojego krótkiego jeszcze życia już dobrze zdążyła poznać szpitalne oddziały. W drugim miesiącu życia u dziewczynki lekarze zdiagnozowali Chorobę Albersa-Schönberga (Osteopetrozę). Milenka wymaga jednak dokładnej genetycznej diagnostyki, dzięki której będzie można ustalić dalszy proces leczenia. Wtedy też zapadnie decyzja czy dziewczynka będzie kwalifikowała się do przeszczepu szpiku. Niestety badania te nie są refundowane a ich koszt waha się od 5 do 16 tysięcy euro w zależności od tego na jakim etapie uda się postawić ostateczną diagnozę. Obecnie udało zebrać się całą kwotę na badania, które zostaną wykonane w najbliższym czasie.

Na tą samą chorobę zmarł starszy brat Milenki, dlatego rodzicom dziewczynki tak bardzo zależy na jak najszybszej diagnostyce, która daje dziewczynce szansę na powrót do zdrowia. Jednak choroba cały czas się rozwija, z każdym dniem zabierając Milence szansę na normalne dzieciństwo. Dziewczynce grozi urata wzroku, słuchu a w najgorszym wypadku nawet śmierć.

Diagnostyka Milenki niesie ze sobą ogromne koszty, ale i daje ogromną nadzieję, dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie dziewczynki w dalszym procesie leczenia. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta Milenki i do podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelkie okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 24.09.2018

cel szczegółowy: „Milenka MAJDOSZ”