Milenka MAJDOSZ

Wiek: 3
Region: Podkarpacie
Miasto: Posada Jaśliska

Milenka Majdosz to urocza, zaledwie 2,5-roczna dziewczynka, która mieszka w Posadzie Jaśliskiej –  małej miejscowości na Podkarpaciu. Ta mała „wojowniczka” mimo swojego krótkiego jeszcze życia już dobrze zdążyła poznać szpitalne oddziały. W pierwszym miesiącu życia u dziewczynki lekarze zdiagnozowali Chorobę Albersa-Schönberga (Osteopetrozę). Jest to choroba genetyczna, która nieleczona prowadzi do zarastania jam szpikowych, co skutkuje zarastaniem kanałów nerwowych,  ślepotą i utratą słuchu, a kości stają się coraz bardziej podatne na złamania. Dziewczynka po postawieniu diagnozy została przygotowywana do przeszczepu szpiku, który  zatrzymał rozwój choroby, ale skutków zaburzenia nie da się już cofnąć.

Na tą samą chorobę zmarł starszy brat Milenki, dlatego rodzicom dziewczynki tak bardzo zależy na jak najszybszym leczeniu, które daje dziewczynce szansę na powrót do zdrowia. Jednak choroba cały czas się rozwija, z każdym dniem zabierając Milence szansę na normalne dzieciństwo. Dziewczynka jest pacjentką Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie oraz Kliniki Przylądek Nadziei we Wrocławiu, gdzie dwa lata temu przeszła przeszczep szpiku. Dawcą była jej starsza 11-letnia siostra.

Terapia Milenki niesie ze sobą ogromne koszty, ale i daje ogromną nadzieję, dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie dziewczynki w dalszym procesie leczenia. Dziewczynka cały czas przyjmuje leki przeciwodrzutowe, przeciwwirusowe, i przeciwbakteryjne, a każda infekcja jest dla niej niebezpieczna. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta Milenki i do podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelkie okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 19.01.2021

cel szczegółowy: „Milenka MAJDOSZ”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna