Monika Krowiak z Wólki Hyżneńskiej

Wiek: 13
Region: Podkarpacie
Miasto: Wólka Hyżneńska

Monika Krowiak to dziewczynka pochodząca z Wólki Hyżneńskiej – małej miejscowości na Podkarpaciu. Monika została zdiagnozowana w kwietniu 2016 roku w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie. U dziewczynki rozpoznano nowotwór złośliwy mózgu. Następnie w Warszawie została wykonana operacja z częściowym usunięciem guza móżdżku. Monika przeszła chemioterapię i radioterapię.
Dziewczynka wygrała walkę ze złośliwym nowotworem móżdżku. Choć jest już po zakończonym leczeniu nadal zmaga się z powikłaniami po leczeniu. Regularnie jeździ do Warszawy do Centrum Zdrowia Dziecka. Monika wymaga leczenia endokrynologicznego, onkologicznego, audiologicznego, okulistycznego, nefrologicznego, urologicznego, ginekologicznego oraz stałej rehabilitacji, która pozwoli jej wrócić do pełnej sprawności. Lekarza zadecydowali, aby poznać jak najszybciej dziewczynce hormonu wzrostu, który nie jest refundowanych przez NFZ. Koszt 2-letniej terapii to ok. 25 tysięcy złotych.

Monika to bardzo aktywna dziewczynka – bardzo lubi jeździć na rowerze i na rolkach. Pływanie i gra w kręgle – to kolejne zainteresowania dziewczynki. Lubi bawić się lalkami i budować z klocków Lego. Monika lubi projektować, rysować i malować. Niestety przez chorobę musiała zrezygnować z zajęć tanecznych, których bardzo jej teraz brakuje. Dziewczynka w przyszłości chciałaby zostać fryzjerką. Monika najbardziej marzy o tym, żeby wyzdrowieć i jak najszybciej wrócić do szkoły, gdzie mogłaby się znów spotykać ze swoimi rówieśnikami, za którymi tęskni. Monika ma trójkę rodzeństwa – dwóch braci i jedną siostrę.

Chociaż choroba nadeszła tak nagle, nie odebrała Monice siły do walki o powrót do zdrowia. Jest bardzo wymagająca wobec siebie w nauce i w ćwiczeniach rehabilitacyjnych. Nie poddaje się nigdy. Wierzy w to, że wszystko będzie dobrze i wyzdrowieje. Ma wielką siłę walki, która dodaje siły jej i całej rodzinie.  Przed Moniką i jej rodziną jeszcze długi proces leczenia i rehabilitacji. Dużą trudnością dla rodziny jest odległość jaką muszą pokonywać, aby dojeżdżać do szpitala w Warszawie. Dodatkowo rodzice Moniki mają problemy ze zdrowiem. Apelujemy więc do Państwa o wsparcie dziewczynki i jej najbliższych. Zachęcamy do wpłat na indywidualne konto oraz do przekazania 1% podatku. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 28.05.2020r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW