Monika Krowiak z Wólki Hyżneńskiej

Monika Krowiak to 9-letnia dziewczynka pochodząca z Wólki Hyżneńskiej – małej miejscowości na Podkarpaciu. Monika została zdiagnozowana w kwietniu 2016 roku w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie. U dziewczynki rozpoznano nowotwór złośliwy mózgu. Następnie w Warszawie została wykonana operacja z częściowym usunięciem guza móżdżku. Monika przeszła chemioterapię i radioterapię, a obecnie jest na etapie dalszego leczenia w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Monika to bardzo aktywna dziewczynka – bardzo lubi jeździć na rowerze i na rolkach. Pływanie i gra w kręgle – to kolejne zainteresowania dziewczynki. Lubi bawić się lalkami i budować z klocków Lego. Monika lubi projektować, rysować i malować. Niestety przez chorobę musiała zrezygnować z zajęć tanecznych, których bardzo jej teraz brakuje. Dziewczynka w przyszłości chciałaby zostać fryzjerką. Monika najbardziej marzy o tym, żeby wyzdrowieć i jak najszybciej wrócić do szkoły, gdzie mogłaby się znów spotykać ze swoimi rówieśnikami, za którymi tęskni. Monika ma trójkę rodzeństwa – dwóch braci i jedną siostrę.

Chociaż choroba nadeszła tak nagle, nie odebrała Monice siły do walki o powrót do zdrowia. Jest bardzo wymagająca wobec siebie w nauce i w ćwiczeniach rehabilitacyjnych. Nie poddaje się nigdy. Wierzy w to, że wszystko będzie dobrze i wyzdrowieje. Ma wielką siłę walki, która dodaje siły jej i całej rodzinie.  Przed Moniką i jej rodziną jeszcze długi proces leczenia i rehabilitacji. Dużą trudnością dla rodziny jest odległość jaką muszą pokonywać, aby dojeżdżać do szpitala w Warszawie. Dodatkowo rodzice Moniki mają problemy ze zdrowiem. Apelujemy więc do Państwa o wsparcie dziewczynki i jej najbliższych. Zachęcamy do wpłat na indywidualne konto oraz do przekazania 1% podatku. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
ING Bank Śląski nr konta:
cel szczegółowy: „Monika Krowiak”