Nikodem Krasoń z Frydka

Nikodem Krasoń jest 9-letnim mieszkańcem Frydka w województwie śląskim. W sierpniu 2018 roku po tygodniowym pobycie na oddziale laryngologiczny Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka z powodu nagłego porażenia nerwu twarzowego oraz zapalenia ucha wykonano tomografię komputerową, której wyniki były ogromnym zaskoczeniem: w główce Nikosia zdiagnozowano guza pnia mózgu. 6 października chłopczyk trafił na blok operacyjny. Niestety ze względu na lokalizację nowotworu możliwe było usunięcie tylko części zmiany. Przed Nikosiem roczna chemioterapia.

Nikodem uwielbia pływać, w wodzie czuje się jak ryba. Lubi konstruować roboty z klocków lego, poświęcając na nie mnóstwo czasu. Od niedawna ogląda polskich youtuberów i marzy, aby kiedyś zaistnieć jako jeden z nich. Bardzo kocha swojego młodszego braciszka Ksawerego i świetnie się z nim bawi.

Nikodem bardzo przeżywa rozłąkę z kolegami, tęskni za pływaniem i nurkowaniem, dlatego też tak ciężkie są dla niego pobyty w szpitalu. Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie procesu leczenia Nikosia. Apelujemy o przekazanie dobrowolnej darowizny na indywidualny numer subkonta chłopca oraz podzielenia się swoim 1% podatku w okresie rozliczeniowych. Za każde wparcie w imieniu Nikosia i jego najbliższych serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 11.12.2018r.

cel szczegółowy: „Nikodem KRASOŃ”