Olaf Szymik z Zabrza

Olaf Szymik jest 12-letnim mieszkańcem Zabrza. Swoje zmagania z chorobą chłopiec rozpoczął w 2017r. – wówczas trafił do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach na Oddział Rehabilitacji Neurologicznej, z powodu niedowładu nogi. W sierpniu tego samego roku na rezonansie magnetycznym wykryto guza na kręgosłupie, który został zoperowany. Niestety już po 6 miesiącach w kontrolnym rezonansie pokazał się kolejny guz. Olaf drugi raz był operowany. Badanie histopatologiczne wykazało, że to złośliwy guz osłonek nerwów obwodowych (MPNST). Guz został usunięty tylko częściowo, ze względu na jego położenie. Olaf dostał skierowanie na Oddział Onkologii i Hematologii i Chemioterapii. Aktualnie chłopiec jest w trakcie trzeciego cyklu z dziewięciu kursów, przed nim zaplanowana również radioterapia.

Olaf uwielbia grać w piłkę nożną i bardzo za tym tęskni. Jak każdy nastolatek, wolny czas spędza przy grach komputerowych. Ma 19-miesięcznego braciszka.

W obliczu choroby Olafa rodzina boryka się z wieloma problemami, w tym finansowymi. Dużym obciążeniem dla domowego budżetu jest kosztowne leczenie, rehabilitacja, dojazdy do szpitala oraz dostosowanie łazienki do potrzeb chłopca. Apelujemy zatem do Państwa o wsparcie Olafa w tym trudnym okresie. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o dane z 12.02.2019r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Olaf SZYMIK”