Szymon SPIEWOK

Wiek: 13
Region: Śląsk
Miasto: Tarnowskie Góry

Szymon Spiewok to nastolatek z Tarnowskich Gór. W lipcu 2019 roku po kontrolnym badaniu wzroku chłopiec trafił na Oddział Okulistyczny chorzowskiego szpitala. Po dwóch dniach badań i rezonansie został przewieziony do GCZD w Katowicach, ze względu na uwidoczniony w badaniu guz komory bocznej mózgu – raka splotu naczyniówki. Szymon przeszedł dwie operacje usunięcia guza, chemioterapię i radioterapię. Niestety choroba i leczenie pozostawiły szereg powikłań.

Chłopiec miał napady padaczkowe, w listopadzie 2020 roku z powodu narastających zaburzeń chodu, zawrotów głowy i mowy wykonano TK głowy w którym uwidoczniono dużą ilość powietrza w układzie komorowym – musiał przejść kolejną operację – plastykę przetoki zatoki klinowej do przestrzeni wewnątrzczaszkowej. Niestety pomimo stosowanej rehabilitacji na oddziale niedowład prawostronny utrzymywał się. Po wypisie do domu Szymona i systematycznej rehabilitacji niedowład zaczął powoli się cofać. Rok później Szymon znów musiał zostać operowany – z powodu zapadniętego starego płata z kranioklastu została wykonana plastyka ubytku czaszki.

W styczniu 2022 u Szymona wystąpiły lekkie drżenia całego ciała oraz zaczął postępować niedowład prawej strony. Po wykonaniu USG brzucha uwidoczniono torbiel w bezpośrednim sąsiedztwie drenu obwodowego układu zastawkowego. W ten sam dzień Szymon kolejny raz był operowany. Niestety nastąpiło pogorszenie stanu świadomości, trudności z mową oraz pogłębienie niedowładu.

W połowie stycznia po uzyskaniu jałowych wyników z płynu rdzeniowo mózgowego dren został założony pod kontrolą laparoskopu. Stan Szymona uległ poprawie lecz nadal utrzymuje się lekki niedowład prawej strony oraz znacznego stopnia afazja ruchowa. Obecnie Szymon przebywa w domu i jest rehabilitowany. Szymon jest pod opieką przychodni onkologicznej, neurologicznej, neurochirurgicznej, endokrynologicznej oraz wymaga rehabilitacji

Chłopiec lubi grać w gry komputerowe i bawić się z młodszą siostrą układając klocki lego i puzzle. Szymon interesuje się starymi zamkami i kocha góry.

To niewyobrażalne ile ten dzielny chłopiec przeszedł w swojej drodze do zdrowia. Przed nim jeszcze wiele wyzwań, ale głęboko wierzymy, że dzięki itensywnej rehabiltacji Szymon będzie mógł wpełni cieszyć się życiem i młodością. Apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia Szymona. Można to zrobić, przekazując darowiznę na indywidualny numer subkonta chłopca oraz dzieląc się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 02.02.2022r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Szymon SPIEWOK”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna