Wiktoria Ziomek z Sosnowca

Wiktoria Ziomek  to niespełna 18 letnia dziewczyna pochodząca z Sosnowca. We wrześniu 2016 roku zaczęła naukę w pierwszej klasie liceum, jednak nie długo cieszyła się z nowego etapu życia i bycia licealistką w pełnym tego słowa znaczeniu. W trakcie wakacji Wiktoria z powodu ostrej fazy zakażenia wirusem EBV trafiła do szpitala na Oddział Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Chorzowie, gdzie rozpoznano u niej  anemię aplastyczną w postaci ciężkiej. Choroba zmusiła dziewczynkę do nauczania indywidualnego, w domu. Jedyną szansą na wyleczenie był przeszczep szpiku, który po znalezieniu dawcy odbył się w maju 2017 r. i przebiegł pomyślnie. Okres po przeszczepowy to trudny czas, dziewczyna musi jeździć na liczne kontrole do  Wrocławia oraz Chorzowa. Konieczne jest  stosowanie specjalnych leków zapobiegających odrzutom  ( leki immunosupresyjne), leków przeciwgrzybicznych oraz przeciwwirusowych, które generują wysokie koszty. Po 3 miesiącach od przeszczepienia szpiku konieczna była  dodatkowa suplementacja witaminowa w celu wzmocnienia organizmu. Planowany okres rekonwalescencji ma trwać około 1 roku jeśli wszystko będzie przebiegać pomyślnie. Jest to miejmy nadzieję ostatni etap jej walki o zdrowie.!!

Wiktoria jest samotnie wychowywana przez mamę. Jest bardzo utalentowaną dziewczyną. Zanim zachorowała uczęszczała na zajęcia ze śpiewu, gdyż bardzo interesuje się muzyką rozrywkową i musicalową. Jej pasją jest również teatr. Wiktoria uwielbia wszystko co związane jest z modą, wizażem i makijażem. Sama chciałaby mieć kiedyś własne studio związane z kosmetologią i zdrowym żywieniem.

Koszty towarzyszące procesowi leczenia są wysokie i obciążają domowy budżet dlatego apelujemy do Państwa o wsparcie dla Wiktorii, gdyż każda pomoc na tym etapie ma duże znaczenie. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz do przekazania 1% na rzecz Wiktorii. Za wszelkie wsparcie w imieniu Wiktorii i jej mamy serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informację z dnia 13.02.2018

cel szczegółowy: „Wiktoria ZIOMEK”