404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Wojciech SZYJKA

Wiek:
Województwo:
Śląsk
Miejscowość:
Chełmek

Wojtek Szyjka z Chełmka jak wszyscy jego rówieśnicy ma swoje szkolne życie i pasje (informatyka, komputery, pływanie). W marcu 2007 roku, u 5-letniego wtedy Wojtka zdiagnozowano guz w pniu mózgu. Operacji podjęli się specjaliści z Kliniki Uniwersyteckiej w Tubingen w Niemczech. Po operacji z każdym rokiem, któremu towarzyszyła ciężka i żmudna rehabilitacja, Wojtek funkcjonował coraz lepiej jako zwykły, choć niepełnosprawny nastolatek. W sierpniu 2016 roku rezonans magnetyczny wykazał progresję pozostałości guza. Pilna operacja uratowała kolejny raz życie Wojtka. Niestety w Polsce nie był dostępny tak zaawansowany sprzęt medyczny jak za granicą, który w tym przypadku ma kluczowe znaczenie. Z tego względu operacja znowu musiała odbyć się w niemieckiej klinice. Ze względu na progresję guza postępował również paraliż prawej strony ciała. Dodatkowo również paraliż pooperacyjny wpłyną na znaczne pogłębienie deformacji prawej stopy (i tak zdeformowanej już wcześniej po poprzednich operacjach). Mimo intensywnej rehabilitacji, chodzenie stawało się z każdym dniem bardziej bolesne, a efektem ubocznym był niekorzystny wpływ na funkcjonowanie pozostałych części ciała (takich jak kolano, biodro, kręgosłup). Interwencja chirurgiczna znowu stała się koniecznością. Tym razem przypadek Wojtka również nie należał do prostych, jednak po konsultacjach, we wrześniu 2020 operacji podjęli się specjaliści ze Paley Institute z dr Davidem Feldmanem na czele, który przyleciał operować z USA do Polski. Pozwoliło to na pewne organicznie kosztów w stosunku do leczenia, które przebiegałoby w USA. Dla bezpieczeństwa i uzyskania lepszych efektów operacja nie została wykonana w zakresie jak pierwotnie planowanym, stąd wstępnie planowane są już kolejne zabiegi chirurgiczne (włącznie z wydłużaniem kości). Oczywiście operacje nie są refundowane i musza być pokrywana 100% ze środków. Cena takich operacji waha się między 100 tys. PLN- 500 tys. PLN Aktualnie koszty intensywnej rehabilitacji i zakupu specjalistycznej ortezy oraz indywidualnie spersonalizowanych butów (które to jest w stanie wykonać niemiecka firma) to kolejny spory koszt (ok 50 tys. PLN), z którym rodzina musi się zmierzyć. W imieniu rodziny zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta Wojtka oraz do przekazania 1,5% podatku na rzecz jego leczenia i rehabilitacji. Każda wpłata stanowi olbrzymią pomoc, a za każde okazane wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 30.11.2020r.

Warszawa 00-544, ul. Wilcza 28/8

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL86 1050 0099 6781 1000 1000 0010
BIC (SWIFT): INGBPLPW