Zuzanna Dąbek z Olkusza

Wiek: 11

Miasto: Olkusz

Zuzanna Dąbek jest 11-letnią mieszkanką Olkusza. We wrześniu 2017 roku u dziewczynki zdiagnozowano mięsaka Ewinga. Zaczęło się bardzo niewinnie, niewielki guzek w okolicy międzyłopatkowej został wycięty jako zmiana łagodna. Niestety badanie histopatologiczne potwierdziło najgorsze obawy – nowotwór złośliwy Mięsak Ewinga.  Następnie we Wrocławiu Zuzia przeszła reoperację okolicy międzyłopatkowej z uwagi na fakt, że komórki nowotworowe nie zostały usunięte w całości. Od tego czasu była pod stałą kontrolą lekarzy z Oddziału Hemetologii i Onkologii Zabrzańskiego Szpitala Klinicznego nr 1.

Niestety choroba wróciła. Przeprowadzone na początku stycznia 2020r. badanie kontrolne PET wykazało wznowę nowotworową w płucu prawym oraz podejrzenie wznowy w okolicy międzyłopatkowej oraz w okolicach nerki. Obecnie Zuzia jest po operacji usunięcia guza i w trakcie intensywnej chemioterapii tzw. wysokiego ryzyka z uwagi na przerzuty nowotworowe.

Zuzia to zawsze uśmiechnięta, chętna do podejmowania wielu wyzwań piątoklasistka. Uwielbia śpiewać
i pływać oraz malować. Jej największym pragnieniem jest wyzdrowieć i wrócić do domu, do szkoły, do zwykłego życia.

Apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia dziewczynki poprzez dokonanie darowizny na jej indywidualny numer subkonta oraz podzielenie się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każdą pomoc w imieniu Zuzi i jej najbliższych serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 12.03.2020r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Zuzanna DĄBEK”

wesprzyj
F udostępnij