Zuzanna Rożek z Mikołowa

Zuzia Rożek z Mikołowa jest bardzo pogodną i rozmowną dziewczynką. Uwielbia rysować, tworzyć różnego rodzaju prace plastyczne. Zuzia właśnie ukończyła drugą klasę z wyróżnieniem co jest dla niej ogromną motywacją do pokonywania przeszkód jakie stawia jej choroba i bardzo słaby wzrok. Dziewczynka w szkole korzysta z powiększalnika i innych pomocy dla słabowidzących i niewidomych. Od pierwszej klasy uczyła się posługiwać Alfabetem Braille’a co zaowocowało umiejętnością pisania na specjalnej klawiaturze komputerowej. Zuzia uwielbia zwierzęta a w szczególności koty, może bawić się z nimi cały dzien. Jej pasją jest jazda konna, która w dużym stopniu jest formą rehabilitacji. Wsparciem dla Zuzi są starsi bracia którzy zawsze chętnie pomogą swojej siostrze i zajmą czas zabawą. Czasami biorą udział w wyprawach do szpitala by zająć ją w oczekiwaniu na wizytę czy chemię.

Problemy zdrowotne Zuzi zaczęły się we wrześniu 2011 r. , kiedy to rodzice zauważyli pierwsze niepokojące objawy. Dziecko zaczęło zezować lewym oczkiem. W klinice okulistycznej wykonano rezonans, po którym stwierdzono glejaka nerwów wzrokowych, który jest jednym z objawów choroby genetycznej -neurofibromatozy typu 1. Niespełna miesiąc później dziewczynka rozpoczęła roczną chemioterapię, niestety badania kontrolne wykazały progresję glejaków i zmiany w mózgu. Od lipca 2014 r. Zuzia przechodzi kolejną chemioterapię, która również zaplanowana jest na rok. W lipcu 2014 roku dziewczynka rozpoczęła drugą linie leczenia onkologicznego niestety po zakończeniu, we wrześniu 2015r w badaniu uwidoczniono dalszą progresję. W listopadzie 2015 roku  lekarze podjęli się zabiegu częściowego usunięcia guza. Kolejne dwa rezonanse pokazywały ze guzy odrastają. Spowodowały wodogłowie z którego powodu w styczniu 2017 r stan Zuzi bardzo się pogorszył. Dziewczynka zaczęła odczuwać bóle i zawroty głowy oraz miała trudności z normalnym funkcjonowaniem. Pod koniec stycznia w trybie pilnym miała zabieg założenia zastawki komorowo-otrzewnowej. Wykonany w styczniu 2017r rezonans wykazał dalsza progresję. Od kwietnia 2017r Zuzia jest na kolejnej, bardziej toksycznej, chemioterapii i tym razem przewidziana jest na rok. Zuzia jest bardzo dzielna. dzielnie znosi pobrania krwi, zakładanie igły i uciążliwe objawy chemii. Dziewczynka w związku z uciskiem guza na przysadkę ma problemy endokrynologiczne. Od lipca 2015 r. otrzymuje co 4 tyg. zastrzyk hamujący przedwczesne pokwitanie. Choroba spowodowała utratę wzroku w lewym oku, i znaczne pogorszenie wzroku w drugim oku, dlatego musi być pod stała opieką przewodnika. Nawet w szkole Zuzia ma asystenta który siedzi z nią w ławce i pomaga jej podczas szkolnych obowiązków.

Sytuacja w której znalazła się Zuzia jest trudna, a koszty towarzyszące procesowi leczenia i rehabilitacji są dużym obciążeniem dla rodziny. Apelujemy do Państwa o wsparcie finansowe w postaci darowizn na indywidualny numer subkonta lub podzielenie się 1% w okresie rozliczeniowym. Za wszelką pomoc, okazaną Zuzi i jej rodzinie, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał o informację z dnia 11.08.2017r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Zuzanna Rożek”