404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Zuzanna ROŻEK

Wiek:
Województwo:
śląskie
Miejscowość:
Mikołów

Problemy zdrowotne Zuzi zaczęły się we wrześniu 2011 r., kiedy to rodzice zauważyli pierwsze niepokojące objawy. Dziecko zaczęło zezować lewym oczkiem. W klinice okulistycznej wykonano rezonans, po którym stwierdzono glejaka nerwów wzrokowych, który jest jednym z objawów choroby genetycznej - neurofibromatozy typu 1. Niespełna miesiąc później dziewczynka rozpoczęła roczną chemioterapię, niestety badania kontrolne wykazały progresję glejaków i zmiany w mózgu. Od lipca 2014 r. do września  2015 roku  Zuzia przeszła kolejną chemioterapię.  W listopadzie lekarze podjęli się zabiegu częściowego usunięcia guza. Kolejne dwa rezonanse pokazywały ze guzy odrastają. Spowodowały wodogłowie, z powodu którego w styczniu 2017 r stan Zuzi bardzo się pogorszył, w trybie pilnym miała zabieg założenia zastawki komorowo-otrzewnowej. Wykonany w styczniu 2017 r. rezonans wykazał dalsza progresję. W latach 2017 – 18  Zuzia znów była leczona chemioterapią w IPCZD w Warszawie. Obecnie jest pod ścisłą kontrolą lekarzy specjalistów i wykonuje regularne badania diagnostyczne. Dziewczynka w związku z uciskiem guza na przysadkę ma problemy endokrynologiczne. Od lipca 2015 r. otrzymuje co 4 tyg. zastrzyk hamujący przedwczesne pokwitanie.

Zuzia straciła wzrok w lewym oku i słabo widzi prawym. Mimo tego bardzo dobrze radzi sobie w szkole. Dziewczynka w szkole korzysta z powiększalnika i innych pomocy dla słabowidzących i niewidomych. Posługuje się też alfabetem Braille'a. Uwielbia czytać książki, lubi wykonywać prace plastyczne oraz śpiewać. Chętnie spędza czas z koleżankami i bawi się z młodszą siostrą. Od września zaczyna naukę w szkole dla słabowidzących i niewidomych Krakowie, gdzie będzie mieszkać w internacie.

Wydatki na leki, dojazdy do lekarzy, a także czasami konieczne wizyty prywatne, zakup niezbędnych pomocy umożliwiających naukę Zuzi i jej rehabilitację generują bardzo duże koszty przewyższające możliwości rodziny. Apelujemy więc do Państwa o wsparcie finansowe w postaci darowizn na indywidualne subkonto Zuzi i podzielenie się z nią 1,5% podatku w okresie rozliczeniowym.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 17.07.2023r.

Warszawa 00-544, ul. Wilcza 28/8

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL27 1050 0099 6781 1000 1000 0296
BIC (SWIFT): INGBPLPW