Zuzia Zajul z Tarnowskich Gór

Zuzia Zajul to 6-latka pochodząca z Tarnowskich Gór, która od urodzenia zmaga się
z problemami zdrowotnymi. Tuż po narodzinach lekarze zdiagnozowali u Zuzi obniżone napięcie mięśniowe, któremu w późniejszym okresie towarzyszył także opóźniony rozwój mowy. Wraz z upływem czasu u dziewczynki rozpoznano także astmę oskrzelową. Podczas jednej z wizyt lekarz prowadzący zlecił badanie EEG, którego wyniki wykazały pewne nieprawidłowości. Dalsza diagnoza w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach wykazała przyczynę tego stanu – nerwiakowłókniakowatość niezłośliwą typu I (neurofibromatoza). Wizyta w chorzowskim Oddziale Okulistyki Dziecięcej potwierdziła to rozpoznanie i wykazała obecność glejaka pasma wzrokowego po stronie lewej. Niestety istnieje duże niebezpieczeństwo, że w sytuacji rozwoju guza wpłynie on niekorzystnie na nerwy wzrokowe powodując u Zuzi utratę wzroku. Konsultacja kardiologiczna wykazała że dziewczynka cierpi na niedomykalność zastawki mitralnej. Badanie rezonansem wykazało tworzenie się guzów, spowodowanych Neurofibromatozą, w nowych miejscach. Zuzia ma cały czas powiększone węzły chłonne i skarży się na bóle spowodowane guzami. Ze względu na częste bóle i odrętwienia nóg jest badana pod kątem rdzenia kręgowego. Obecnie dziewczynka znajduje się pod opieka Kliniki Chirurgii Onkologicznej w Warszawie.

Zuzia zafascynowana jest światem samolotów i samochodów – najbardziej lubi, gdy rodzice czytają jej różne opowieści o tej tematyce. Dziadek, który jest związany z koleją zaraził dziewczynkę zamiłowaniem do pociągów. Zuzia zaczęła rozwijać w sobie talent do malowania. W jej obrazach przejawia się zafascynowanie służbami mundurowymi i ratowniczymi, co nie dziwie ponieważ w rodzinie ma strażaka a jej mama jest związana z ratownictwem medycznym. Dziewczynka ma młodszą siostrę Antosię, z którą uwielbia się bawić i spędzać wolny czas.

Przed Zuzią i jej rodziną nieustanny proces leczenia i rehabilitacji, który ma zapewnić jej jak największy komfort funkcjonowania w społeczeństwie. Zdiagnozowana u Zuzi nerwiakowłókniakowatość jest chorobą nieuleczalną, stąd dziewczynka będzie wymagała stałej opieki. Apelujemy więc do Państwa o wsparcie małej Zuzi i jej najbliższych. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazania 1% podatku na rzecz Zuzi. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał o informację z dnia 28.07.2017r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Zuzia Zajul”