404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

STATUETKA „PRZYJACIEL FUNDACJI ISKIERKA”

Przyznawana jest od 2007 roku osobom, firmom i instytucjom, których zaangażowanie, motywujące zaufanie oraz wsparcie, dodają nam skrzydeł w działaniu i mobilizują do podejmowania kolejnych wyzwań.  Gala wręczenia statuetek odbywa się w trakcie koncertu Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej, który stanowi także okazję do spotkania i podziękowania za okazane wsparcie.

⇒LAUREACI 2023:

Boguś Janiszewski i ilustrator Max Skorwider - autorzy książki „O, Choroba”, która podejmuje trudny temat choroby onkologicznej w sposób całkowicie nowatorski i nieszablonowy. W formie komiksowej, trzymającej w napięciu i zabawnej przygodówki!

Wydawnictwo Agora dla dzieci – za zaufanie, ogrom wsparcia, zaangażowanie i twórczą współpracę przy wydanej wspólnie z Fundacją ISKIERKA książce „O, Choroba”.

HP Inc Polska Sp. z o.o. – za wspieranie podopiecznych fundacji i ich rodzin z Ukrainy oraz otwartość i reagowanie na realne potrzeby dzieci, które w obliczu działań wojennych musiały się zmagać nie tylko z chorobą.

Voxel SA-  Dwukrotny mecenas koncertu Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej, za wsłuchiwanie się w potrzeby fundacji i jej podopiecznych oraz nieustanne wsparcie.

Quatronum - organizator magicznych wyjazdów dla dzieci i młodzieży, za wsparcie finansowe, ale także zapraszanie podopiecznych fundacji na wyjątkowe wyjazdy, które zapierają dech w piersiach i pozostawiają bajkowe wspomnienia.

Mirosław Zbrojewicz, aktor który filmowy, teatralny i dubbingowy, który z ISKIERKĄ współpracuje przy kampanii związanej z przekazaniem 1,5% podatku na rzecz podopiecznych ISKIERKI, wcielając się w postać tytułowego Raka, za zaufanie, ogromne serce i otwartość na szalone pomysły ISKIERKI.

Adam Sztaba – za współtworzenie artystycznej materii koncertu SYMFONIA RADOŚCI, opiekę merytoryczną i zaangażowanie, które pozwoliło dostarczyć niezapomnianych muzycznych wrażeń.

Agencja strategiczno kreatywna KAVA za wspieranie fundacji w działaniach PR-owych, w tym kampaniach 1% podatku, (a teraz już 1,5%) oraz za profesjonalizm, radość z działania i, niezwykłą kreatywność.

Exorigo-Upos SA – producent m.in. oprogramowania i aplikacji, za wspieranie finansowe projektów fundacji, nieszablonowe rozwiązania oraz wrażliwość na drugiego człowieka.

KLS -  firma rodzinna oferująca usługę wynajmu i serwisu odzieży roboczej, za finansowe wspieranie projektów terapeutyczno - integracyjnych fundacji i dawanie dzieciom prawdziwej radości.

7-06-2023 foto Jeremi Astaszow (131).jpg

⇒LAUREACI 2020:

Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia w Katowicach - za odwagę i fantazję w podjęciu współpracy przy koncercie "ISKIERKA Symfonicznie", który odbył się 27 lutego 2020 roku oraz pokazywanie jak muzyka potrafi łączyć ludzi we wspólnym celu.

Dyrekcja i Pracownicy Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach - za otwartość na Dziecięcą Orkiestrę Onkologiczną, ogromne wsparcie merytoryczne, elastyczność oraz zaangażowanie z ogromnym sercem we współtworzenie koncertu "ISKIERKA Symfonicznie".

Panattoni Europe - czyli parki logistyczne i nowoczesne powierzchnie magazynowe; za wsparcie finansowe wielu projektów fundacji, dzięki któremu razem podnosimy jakość życia dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin.

St Andrews Foundation - promująca kulturę Szkocji i wspierająca działalność charytatywną, dzięki której Fundacja ISKIERKA doposaża szpitale dziecięce w potrzebny sprzęt medyczny. Za wyjątkowe poczucie humoru, dystans i szkocką hojność w szczególnym wydaniu.

Eurobuild CEE - czyli grupa medialna działającą w branży nieruchomości i budownictwa na terenie Europy Środkowo-Wschodniej, która od 4 lat konsekwentnie pomaga łączyć ludzi, kompetencje i możliwości w czynieniu dobra.

Hotel Bacówka Radawa & SPA - za gościnność wobec podopiecznych fundacji oraz osobiste zaangażowanie i wspieranie działań ISKIERKI.

Fundacja DKMS - za dobrą współpracę i łączenie sił w projektach edukacyjnych związanych z profilaktyką i zdrowym żywieniem.

Fundacja Siepomaga - z którą Fundacją ISKIERKA współpracuje przy największych i najpilniejszych zbiórkach finansowych. Za otwartość, fantastyczną współpracę i wspólne osiąganie celów, z pozoru niemożliwych do realizacji.

Fundacja Gram Kibicuję Pomagam - za szereg inicjatyw sportowych o charakterze charytatywnym dla podopiecznych fundacji. Motywowanie do pomagania i zdrowej aktywności.

Grzegorz Budis, Przewodniczący Zarządu Terenowego NZZS Policjantów Komendy Miejskiej Policji  w Siemianowicach Śląskich - za osobiste zaangażowanie i wspaniałą postawę inspirującą do działania oraz organizację pikników charytatywnych na rzecz podopiecznych fundacji.

Aleksander Krajewski, Bloom Pracownia Architektoniczna - za pomocną architektoniczną dłoń, fachowe wsparcie i pomoc w pracach projektowych iskierkowych przedsięwzięć

Vastint Poland - firma deweloperska budująca biurowce, parki biznesowe i hotele m.in. w miejscu dawnego Hotelu Katowice; za wsparcie finansowe, zaufanie i dawanie radości dzieciom podczas m.in. wyjazdów wakacyjnych.

Fattoria I Collazzi Societa Agricola - za gościnność wobec podopiecznych ISKIERKI podczas wyjazdów do Toskanii,  odkrywanie magii włoskiej kultury i tradycji oraz wspieranie aukcji charytatywnych poprzez przekazywanie butelek najlepszego wina na aukcje charytatywne na rzecz fundacji.

Michał Czernecki - aktor i ambasador dwóch kampanii 1% Fundacji ISKIERKA; za zaufanie dla naszych działań, wsparcie i bycie prawdziwym Przyjacielem.

ISKIERKA-27022020-fot-Joanna-Nowicka-NET-188.jpg

⇒LAUREACI 2017:

Fotografika Studio - grupa znakomitych fachowców, która włożyła kawał serca i kompetencji w wydanie poradnika kulinarnego "JedzONKO" oraz kalendarza ISKIERKI na 2018 rok.

Maksymilian Godek wraz z MDfilm - ekipa do filmowych zadań specjalnych. Nagrywają, montują i produkują bez względu na porę i okoliczności. Towarzyszą, wspierają talentem i możliwościami.

Marta Chrobak - autorka zdjęć dokumentujących szalone akcje Fundacji ISKIERKA. Towarzyszy z aparatem chwilom zabawy, jak i przygotowań do najważniejszych wydarzeń, łapiąc uśmiechy, spojrzenia i magiczne chwile.

Marzena Pierzyna - mama podopiecznej fundacji, której rękodzielnictwo jest stałym elementem iskierkowych kiermaszy czy warsztatów arteterapii.

Marzena Piotrowska - mama podopiecznego fundacji, która energią do pomagania i aktywizacji zaraziła niejednego wolontariusza. Organizatorka zbiórek publicznych i szeregu akcji na rzecz ISKIERKI.

⇒LAUREACI 2016:

Franciszek Szweda   - za osobiste zaangażowanie i pomoc dla podopiecznej w zdobywaniu kolejnych szczebli wiedzy i pokazania jak niemożliwe staje się możliwe.

Robert Mielżyński   - za inspirowanie i zapalanie iskierki w różnych częściach Polski i Europy, organizowanie i prowadzenie akcji charytatywnych oraz ogromny dar przyciągania dobrych ludzi.

SEGRO   - za ogromna pomoc w podnoszeniu jakości hospitalizacji poprzez zakup sprzętu, remont i działania terapeutyczne na rzecz podopiecznych.

Wojciech Kuśpik PTWP SA   -  za ogromne zaangażowanie i wspieranie działań Iskierki w obszarze łamania stereotypów, pokazywania jak można dobrze i skutecznie wspólnie działać na Międzynarodowych Kongresach, Konferencjach i jak współpracować z biznesem w aspekcie CSR-u.

Tomek Sikora   -  za inspirowanie i przekraczanie granic, w budowaniu relacji, chwytaniu tego co najważniejsze magii chwili, obrazów które tkają sieć kolorów skojarzeń i niezapomnianych twarzy uchwyconych w światłoczułej materii.

Szymon Grabowski   -  za wsparcie i możliwość kontynuowania ogólnopolskich badań medycznych z zakresu skuteczniejszej diagnostyki onkologicznej, które fundacja prowadzi od 4 lat.

Katarzyna Piątek   - za szaleństwo w organizowaniu akcji pomocowych na rzecz naszych podopiecznych, odwagę w kreowaniu pomysłów i łączenia ich z pomaganiem.

Monika Domagała   - za aktywizację wolontariatu wśród młodzieży szkolnej, zaangażowanie i mobilizowanie młodego pokolenia, otwartość i entuzjazm oraz organizację akcji pomocowych dla podopiecznych.

Karolina i Bartłomiej Sutt   -  to rodzeństwo, które razem z nami dojrzewało i rozwijało skrzydła, jedno przy skrzypcach drugie przy perkusji. Dzisiaj niezastąpieni i stanowiący trzon tego wydarzenia. Laureaci wielu międzynarodowych nagród. Zarówno Karolina jak i Bartek są stypendystami programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dla najlepszych młodych polskich artystów Młoda Polska, a Karolina jest również stypendystką GUILDHALL Schoool of Music and Drama w Londynie.

⇒LAUREACI 2015:

Monika i Lesław Walaszczyk – firma EXACT SYSTEMS - za wsparcie finansowe, promocję akcji 1 % dla Iskierki ale przede wszystkim za osobiste zaangażowanie.

Marka KOLASTYNA – Sarantis Polska S.A.  & Drogerie ROSSMANN - za ogólnopolską akcje charytatywną „Słońce dla ISKIERKI” zorganizowaną przez Markę Kolastyna i Drogerie Rossmann. Dzięki niej udało się pozyskać środki wakacje dla naszych podopiecznych zakup niezbędnego sprzętu medycznego oraz na wydanie poradnika z zakresu dietetyki dla dzieci chorych onkologicznie.

Grzegorz Wolniak – akustyk naczelny koncertów Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej do zadań specjalnych oraz pogotowie techniczne iskierkowych projektów.

Izabela Zarańska – jest dobrym duchem fundacji, na której/którego pomoc zawsze można liczyć. Pozytywną energią i nastawieniem radziła sobie z chorobą syna i własną.

Katarzyna Stankow – po osobistych doświadczeniach dzieli się swoja kulinarną wiedzą i pasją, prowadząc bloga „Zdrowolandia” i prowadząc warsztaty na oddziałach „jedzOnko”. Dzięki niej dzieci polubiły szpinak.

Dagmara Rzenno – wspiera fundacje wszędzie tam gdzie nadarza się okazja. Jak trzeba przebiegnie nawet maraton. Jest też najlepszym dealerem iskierkowy kalendarzy.

Ryszard Dziamski – pewnego dnia niczym Forest Gump po prostu zaczął biec i od tej pory biega, gdzie tylko to możliwe, bez względu na porę roku i pogodę biega dla Mirki i wspiera Fundację Iskierka.

Mariola i Jerzy Barteczko to u nich od lat Iskierka i przyjaciele spotyka się aby dla państwa obecnych tutaj upiec i udekorować pierniki, by celebrować przyjaźń i po prostu pamiętać.

⇒LAUREACI 2014:

Grupa KOPEX S.A. - za zaangażowanie w remont oddziału onkologii dziecięcej w Katowicach.

Przedsiębiorstwo Budowlane ANBUD Sabina Obwisło-Budzyń

Ewa Miketa - fotograf, mama podopiecznej fundacji, autorka zdjęć do tegorocznego, fantastycznego kalendarza Fundacji ISKIERKA na 2015 rok.

⇒LAUREACI 2013:

Hrabia Guillaume de Louvencourt - Poniatowski - Potomek polsko-francuskiej szlachty, twórca nowych idei, wynalazca oraz wykładowca sztuki teatralnej, który zaangażował się w kampanię społeczną „Kierunek: Szczęście”, dzięki której udało się pozyskać protezę dla podopiecznej Fundacji.

Halina Bieda - o soba od kilku lat wspierająca działania ISKIERKI, pedagog, była p.o. Prezydent Miasta Bytomia, Prezes Armada Development S.A.

Janusz Myśliwczyk - n ajpierw niezłomny ojciec w walce o z zdrowie córki, a następnie niezłomny wolontariusz z Iskierką w sercu.

Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze S.A. - m iędzynarodowy Port Lotniczy w Katowicach Pyrzowicach - za otwartość, wsparcie i wspólne akcje "wysokich lotów".

Anta - Architekci - właściciel Daniel Cieślik - za pomoc i towarzyszenie Fundacji w akcjach pomocowych.

Chorzowskie Centrum Kultury - za przychylność i wsparcie organizacyjne, na które zawsze możemy liczyć "po sąsiedzku".

Filharmonia Śląska - za znakomitą współpracę i promocję pasji muzykowania Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej.

⇒LAUREACI 2012:

TAURON Polska Energia S.A. za wsparcie energetyczne i finansowe projektów ISKIERKI

Kompania Węglowa S.A. za wsparcie działań podnoszących jakość życia podopiecznych śląskich ośrodków onkologicznych

Stowarzyszenie Gorczycki.pl za pasję muzyki i promocję Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej

Drukarnia PRINTIMUS za wsparcie poligraficzne działań Fundacji

V!GO-Ortho Polska Sp. z.o.o. za zaangażowanie w pomoc podopiecznej Fundacji i partnerstwo w projekcie:"Kierunek Szczęście"

IMAGO Public Relations za wsparcie realizacji kampanii społecznej "Kierunek: Szczęście"

Tomasz Michniewicz Ambasador projektu: "Kierunek:Szczęście" za zaproszenie podopiecznej Fundacji do Afryki

Mirosław Neinert za klasę, humor i współtworzenie wyjątkowej atmosfery koncertów i aukcji Fundacji ISKIERKA

Damian Jonak za ducha walki, którym dzieli się z podopiecznymi ISKIERKI

Artur Losa za wsparcie informatyczne i technologiczne działań Fundacji

Michał Kuzimski dla najlepszego pianisty Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej

⇒LAUREACI 2011:

MICROSOFT Polska Sp. z o.o. za ogólnopolski projekt: „ Innowacyjnego zastosowania technologii Kinect w rehabilitacji”

HOTELE DIAMENT za gościnność wobec artystów wspierających Dziecięcą Orkiestrę Onkologiczną

FUNDACJA „DBAM O ZDROWIE” za partnerski projekt i wspólne ufundowanie kart, które są wsparciem finansowym w aspekcie zakupu leków dla podopiecznych Fundacji.

MAG ROLETY ŻALUZJE za wspieranie działań Fundacji, poprzez zapewnienie kolorowych widoków z okien dziecięcych oddziałów onkologicznych

JOLANTA ZWOLIŃSKA, Prezes Fundacji „Kocham Żagle” im. kpt. Pawła Morzyckiego /za wsparcie Akcji Lato i pomoc w realizacji obozu żeglarskiego na Mazurach.

LIDIA SOŁTYSIK – KAMIŃSKA za wspieranie działań Fundacji ISKIERKA - m.in. pomoc w zakupie sprzętu medycznego ratującego zdrowie i życie dzieci.

Ksiądz MARCIN RYSZKA za osobiste zaangażowanie i wspieranie działań na rzecz Fundacji oraz kontakt z siłami „boskimi”

BENEDYKT ODYA za nieocenione instrumenty elektroniczne i poczucie humoru Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej

ME MYSELF AND I Magdalena Pasierska, Michał Majeran. Fantastyczna i energetyczna trójka wokalistów z Iskierką w sercu

⇒LAUREACI 2010:

Wojewoda Śląski – Zygmunt Łukaszczyk

Justyna Kowalczyk

Piotr Baron

Joanna Nowicka

Dorota i Roman Kowalczykowie

Energomontaż-Południe S.A.

Proinstal Sp. z o.o.

Tribag Sp. z o.o.

Bertani  Poland Sp. z  z o.o.

Miejski Dom Kultury Szopienice-Giszowiec

Dworek Pod Lipami

Klub Studencki Fraktal

⇒LAUREACI 2009:

Łukasz Żygadło

Tomasz Koperwas

Jan Aleksander Dowsilas i Iwo Maciej Dowsilas

Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach

Supply Chain Management - SCM Sp. z o. o.

Benjamin Moore Polska Sp. z o.o.

S&T Services Polska Sp. z o.o.

Mileo Sp. z o.o.

⇒LAUREACI 2008:

Teresa Nowelska-Sabalczyk,

Iwona Spychała-Długosz

Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach

P.P.U.H.„SOR-DREW”

LeasePlan Fleet Management (Polska) Sp. z o.o.

Grupa Kęty S.A.

Biuro Podróży KRAKTURS