Statuetka „PRZYJACIEL FUNDACJI ISKIERKA”

Przyznawana jest od 2007 roku osobom, firmom i instytucjom, których zaangażowanie, motywujące zaufanie oraz wsparcie, dodają nam skrzydeł w działaniu i mobilizują do podejmowania kolejnych wyzwań.  Gala wręczenia statuetek odbywa się na dorocznym, wielkim koncercie Fundacji ISKIERKA.

LAUREACI 2017:

Fotografika Studio – grupa znakomitych fachowców, która włożyła kawał serca i kompetencji w wydanie poradnika kulinarnego „JedzONKO” oraz kalendarza ISKIERKI na 2018 rok.

Maksymilian Godek wraz z MDfilm – ekipa do filmowych zadań specjalnych. Nagrywają, montują i produkują bez względu na porę i okoliczności. Towarzyszą, wspierają talentem i możliwościami.

Marta Chrobak – autorka zdjęć dokumentujących szalone akcje Fundacji ISKIERKA. Towarzyszy z aparatem chwilom zabawy, jak i przygotowań do najważniejszych wydarzeń, łapiąc uśmiechy, spojrzenia i magiczne chwile.

Marzena Pierzyna – mama podopiecznej fundacji, której rękodzielnictwo jest stałym elementem iskierkowych kiermaszy czy warsztatów arteterapii.

Marzena Piotrowska – mama podopiecznego fundacji, która energią do pomagania i aktywizacji zaraziła niejednego wolontariusza. Organizatorka zbiórek publicznych i szeregu akcji na rzecz ISKIERKI.

LAUREACI 2016:

Franciszek Szweda  za osobiste zaangażowanie i pomoc dla podopiecznej w zdobywaniu kolejnych szczebli wiedzy i pokazania jak niemożliwe staje się możliwe.

Robert Mielżyński  za inspirowanie i zapalanie iskierki w różnych częściach Polski i Europy, organizowanie i prowadzenie akcji charytatywnych oraz ogromny dar przyciągania dobrych ludzi.

SEGRO  za ogromna pomoc w podnoszeniu jakości hospitalizacji poprzez zakup sprzętu, remont i działania terapeutyczne na rzecz podopiecznych.

Wojciech Kuśpik PTWP SA  za ogromne zaangażowanie i wspieranie działań Iskierki w obszarze łamania stereotypów, pokazywania jak można dobrze i skutecznie wspólnie działać na Międzynarodowych Kongresach, Konferencjach i jak współpracować z biznesem w aspekcie CSR-u.

Tomek Sikora  za inspirowanie i przekraczanie granic, w budowaniu relacji, chwytaniu tego co najważniejsze magii chwili, obrazów które tkają sieć kolorów skojarzeń i niezapomnianych twarzy uchwyconych w światłoczułej materii.

Szymon Grabowski  za wsparcie i możliwość kontynuowania ogólnopolskich badań medycznych z zakresu skuteczniejszej diagnostyki onkologicznej, które fundacja prowadzi od 4 lat.

Katarzyna Piątek  za szaleństwo w organizowaniu akcji pomocowych na rzecz naszych podopiecznych, odwagę w kreowaniu pomysłów i łączenia ich z pomaganiem.

Monika Domagała  za aktywizację wolontariatu wśród młodzieży szkolnej, zaangażowanie i mobilizowanie młodego pokolenia, otwartość i entuzjazm oraz organizację akcji pomocowych dla podopiecznych.

Karolina i Bartłomiej Sutt  to rodzeństwo, które razem z nami dojrzewało i rozwijało skrzydła, jedno przy skrzypcach drugie przy perkusji. Dzisiaj niezastąpieni i stanowiący trzon tego wydarzenia. Laureaci wielu międzynarodowych nagród. Zarówno Karolina jak i Bartek są stypendystami programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dla najlepszych młodych polskich artystów Młoda Polska, a Karolina jest również stypendystką GUILDHALL Schoool of Music and Drama w Londynie.

LAUREACI 2015:
Monika i Lesław Walaszczyk – firma EXACT SYSTEMS za wsparcie finansowe, promocję akcji 1 % dla Iskierki ale przede wszystkim za osobiste zaangażowanie.

Marka KOLASTYNA – Sarantis Polska S.A.  & Drogerie ROSSMANN za ogólnopolską akcje charytatywną „Słońce dla ISKIERKI” zorganizowaną przez Markę Kolastyna i Drogerie Rossmann. Dzięki niej udało się pozyskać środki wakacje dla naszych podopiecznych zakup niezbędnego sprzętu medycznego oraz na wydanie poradnika z zakresu dietetyki dla dzieci chorych onkologicznie.

Grzegorz Wolniak – akustyk naczelny koncertów Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej do zadań specjalnych oraz pogotowie techniczne iskierkowych projektów.

Izabela Zarańska – jest dobrym duchem fundacji, na której/którego pomoc zawsze można liczyć. Pozytywną energią i nastawieniem radziła sobie z chorobą syna i własną.

Katarzyna Stankow – po osobistych doświadczeniach dzieli się swoja kulinarną wiedzą i pasją, prowadząc bloga „Zdrowolandia” i prowadząc warsztaty na oddziałach „jedzOnko”. Dzięki niej dzieci polubiły szpinak.

Dagmara Rzenno – wspiera fundacje wszędzie tam gdzie nadarza się okazja. Jak trzeba przebiegnie nawet maraton. Jest też najlepszym dealerem iskierkowy kalendarzy.

Ryszard Dziamski – pewnego dnia niczym Forest Gump po prostu zaczął biec i od tej pory biega, gdzie tylko to możliwe, bez względu na porę roku i pogodę biega dla Mirki i wspiera Fundację Iskierka.

Mariola i Jerzy Barteczko to u nich od lat Iskierka i przyjaciele spotyka się aby dla państwa obecnych tutaj upiec i udekorować pierniki, by celebrować przyjaźń i po prostu pamiętać.

LAUREACI 2014:

Za zaangażowanie w remont oddziału onkologii dziecięcej w Katowicach:

plik_MG_7500

• Grupa KOPEX S.A.

plik_244

• Przedsiębiorstwo Budowlane ANBUD Sabina Obwisło-Budzyń
  • Ewa Miketa

fotograf, mama podopiecznej fundacji, autorka zdjęć do tegorocznego, fantastycznego kalendarza Fundacji ISKIERKA na 2015 rok.

LAUREACI 2013:

• Hrabia Guillaume de Louvencourt – Poniatowski

Potomek polsko-francuskiej szlachty, twórca nowych idei, wynalazca oraz wykładowca sztuki teatralnej, który zaangażował się w kampanię społeczną „Kierunek: Szczęście”, dzięki której udało się pozyskać protezę dla podopiecznej Fundacji.

• Halina Bieda

Osoba od kilku lat wspierająca działania ISKIERKI, pedagog, była p.o. Prezydent Miasta Bytomia, Prezes Armada Development S.A.

• Janusz Myśliwczyk

Najpierw niezłomny ojciec w walce o z zdrowie córki, a następnie niezłomny wolontariusz z Iskierką w sercu.

Firmy i instytucje wspierające projekty i podopiecznych Fundacji ISKIERKA:

• Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze S.A.
Międzynarodowy Port Lotniczy w Katowicach Pyrzowicach – Piotr Adamczyk, redaktor naczelny Magazynu „Silesia AirPort” /za otwartość, wsparcie i wspólne akcje „wysokich lotów”/

• Anta – Architekci – właściciel Daniel Cieślik
/za pomoc i towarzyszenie Fundacji w akcjach pomocowych/

• Chorzowskie Centrum Kultury – Dyrektor Antoni Sobczyk
/za przychylność i wsparcie organizacyjne, na które zawsze możemy liczyć „po sąsiedzku”/
  • Filharmonia Śląska
Odebrał Marek Skocza, Rzecznik Prasowy /za znakomitą współpracę i promocję pasji muzykowania Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej/
(foto: Joanna Nowicka)

LAUREACI 2012:

• TAURON Polska Energia S.A.

/za wsparcie energetyczne i finansowe projektów ISKIERKI/

• Kompania Węglowa S.A.

/za wsparcie działań podnoszących jakość życia podopiecznych śląskich ośrodków onkologicznych/

• Stowarzyszenie Gorczycki.pl

/za pasję muzyki i promocję Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej/

• Drukarnia PRINTIMUS

/za wsparcie poligraficzne działań Fundacji/

• V!GO-Ortho Polska Sp. z.o.o.

/za zaangażowanie w pomoc podopiecznej Fundacji i partnerstwo w projekcie:”Kierunek Szczęście”/

• IMAGO Public Relations

/za wsparcie realizacji kampanii społecznej „Kierunek: Szczęście”/

• Tomasz Michniewicz

Ambasador projektu: „Kierunek:Szczęście” /za zaproszenie podopiecznej Fundacji do Afryki/

• Mirosław Neinert

/za klasę, humor i współtworzenie wyjątkowej atmosfery koncertów i aukcji Fundacji ISKIERKA/

• Damian Jonak

/za ducha walki, którym dzieli się z podopiecznymi ISKIERKI – w jego imieniu statuetkę odebrała siostra/

• Artur Losa

/za wsparcie informatyczne i technologiczne działań Fundacji/

• Michał Kuzimski

/dla najlepszego pianisty Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej/

(foto: Joanna Nowicka, Adrian Larisz, Leszek Cylupa)

LAUREACI: 2011

• MICROSOFT Polska Sp. z o.o.

Marek Kosycarz, Dyrektor ds. Społecznej Odpowiedzialności Biznesu /za ogólnopolski projekt: „ Innowacyjnego zastosowania technologii Kinect w rehabilitacji”/

• HOTELE DIAMENT

Andrzej Kłapyta, Dyrektor Handlowy, Wiceprezes Zarządu /za gościnność wobec artystów wspierających Dziecięcą Orkiestrę Onkologiczną/

• FUNDACJA „DBAM O ZDROWIE”

/za partnerski projekt i wspólne ufundowanie kart, które są wsparciem finansowym w aspekcie zakupu leków dla podopiecznych Fundacji/

• MAG ROLETY ŻALUZJE

/za wspieranie działań Fundacji, poprzez zapewnienie kolorowych widoków z okien dziecięcych oddziałów onkologicznych/

• JOLANTA ZWOLIŃSKA

Prezes Fundacji „Kocham Żagle” im. kpt. Pawła Morzyckiego /za wsparcie Akcji Lato i pomoc w realizacji obozu żeglarskiego na Mazurach./

• LIDIA SOŁTYSIK – KAMIŃSKA

(w imieniu Pani Lidii – statuetkę odebrał syn Piotr Kamiński) /za wspieranie działań Fundacji ISKIERKA – m.in. pomoc w zakupie sprzętu medycznego ratującego zdrowie i życie dzieci/

• Ksiądz MARCIN RYSZKA

/za osobiste zaangażowanie i wspieranie działań na rzecz Fundacji oraz kontakt z siłami „boskimi”/

• BENEDYKT ODYA

/za nieocenione instrumenty elektroniczne i poczucie humoru Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej/

• ME MYSELF AND I

Magdalena Pasierska, Michał Majeran

Fantastyczna i energetyczna trójka wokalistów z Iskierką w sercu

2010:

Wojewoda Śląski – Zygmunt Łukaszczyk
Justyna Kowalczyk
Piotr Baron
Joanna Nowicka
Dorota i Roman Kowalczykowie
Energomontaż-Południe S.A.
Proinstal Sp. z o.o.
Tribag Sp. z o.o.
Bertani  Poland Sp. z  z o.o.
Miejski Dom Kultury Szopienice-Giszowiec
Dworek Pod Lipami
Klub Studencki Fraktal

Łukasz Żygadło
Tomasz Koperwas
Jan Aleksander Dowsilas i Iwo Maciej Dowsilas
Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach
Supply Chain Management – SCM Sp. z o. o.
Benjamin Moore Polska Sp. z o.o.
S&T Services Polska Sp. z o.o.
Mileo Sp. z o.o.

Teresa Nowelska-Sabalczyk,
Iwona Spychała-Długosz
Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach
P.P.U.H.„SOR-DREW”
LeasePlan Fleet Management (Polska) Sp. z o.o.
Grupa Kęty S.A.
Biuro Podróży KRAKTURS