RADIO K-CE XI-04

MUZYCZNE PODRÓŻE DO KRAINY FANTAZJI w wykonaniu
DZIECIĘCEJ ORKIESTRY ONKOLOGICZNEJ I ZAPROSZONYCH GOŚCI
pod batutą PIOTRA SUTTA

W ramach projektu „Arteterapii” realizowanego przez Fundację „Iskierka” na rzecz dzieci z chorobą nowotworową, 23 września 2006 roku, w studiu Radia Katowice miała miejsce niezwykła sesja nagraniowa. DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA, czyli podopieczni trzech śląskich dziecięcych oddziałów onkologicznych wraz ze swoimi rodzinami i przedstawicielami personelu medycznego stworzyli niezwykły spektakl muzyczny na instrumentach perkusyjnych z różnych stron świata - pod batutą znakomitego muzyka i kompozytora Piotra Sutta. W projekcie uczestniczyli także zaproszeni goście: ARTUR  ROJEK (lider m.in. zespołu Myslovitz) oraz DOROTA POMYKAŁA (aktorka Teatru Starego w Krakowie), recytująca poezję ks. Jana Twardowskiego. Koncert był prezentacją tego pięknego, muzycznego eksperymentu. Jego artystyczne efekty zadziwiły bowiem zarówno uczestników-amatorów, jak i profesjonalistów, którzy towarzyszyli nam w tej muzycznej podróży do krainy dziecięcej wyobraźni. 8 grudnia 2006 na deskach Filharmonii Śląskiej, można było usłyszeć na żywo, jakie niezwykłe talenty drzemią w tych małych duszach!

Ah, co to był za koncert!!!

Muzyka połączyła wszystkich: profesjonalnych artystów, dzieci i ich rodziny, personel medyczny a nawet pracowników Fundatora Fundacji - Firmy Infovide-Matrix, /na co dzień zajmujących się rozwiązaniami informatycznymi i produkcją oprogramowania (!)/. Połączyła, aby przełamać stereotypy dotyczących myślenia o chorobie nowotworowej, a także artystycznej twórczości chorych dzieci.

Piękny spektakl muzyczny, ogromne emocje, wspaniała atmosfera!!!

Pod Patronatem Honorowym Marianny i Kamila Durczoków

Wystąpili:

Gdańska Grupa Perkusyjna „Jeunesses Musicales”

pod batutą prof. Piotra Sutta /Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w   Bydgoszczy/

Pracownicy firmy Infovide-Matrix z Warszawy

fundatora Fundacji „Iskierka” przygotowywani przez chórmistrza -Grzegorza Rubina

/profesora m.in. Akademii Muzycznej w Gdańsku/ pod batutą prof. Piotra Sutta

Dziecięca Orkiestra Onkologiczna z gościnnym udziałemArtura Rojka

/akompaniament: Paweł Kaczmarczyk/ pod batutą prof. Piotra Sutta

Poezja ks. JanaTwardowskiego popłynęła z ust Ewy Leśniak

a śpiewała cała, licznie zgromadzona, publiczność!!!

Koncert poprowadził: Jacek Filus

Wszystkim uczestnikom gratulujemy a tym, co pomogli nam w realizacji tego szalonego pomysłu - SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!!

zdjęcia wykonał: Marcin Dziopa