404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
Fundacja IskierkaChildhood Cancer International EUROPE Logo
panel rodzica
Nasze social media
wesprzyjlub podaruj nam 1,5%KRS: 0000248546

Dziecięca Orkiestra Onkologiczna

Projekt DZIECIĘCEJ ORKIESTRY ONKOLOGICZNEJ pomaga naszym podopiecznym "po dziecięcemu", czyli poprzez włączenie się we wspólną zabawę i zamianę ról. Zaciera granice i podziały. Pomaga uwierzyć, że można dokonać rzeczy pozornie niemożliwych i łamie stereotyp "koncertu charytatywnego".

DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA - to byli i obecni pacjenci śląskich ośrodków onkologii dziecięcej, ale bez kroplówek, lekarze i pielęgniarki bez szpitalnych fartuchów, rodzice z uśmiechem na twarzach, a wszyscy z bardzo egzotycznymi instrumentami perkusyjnymi w rękach. To  również forma terapii i przełamania społecznego wizerunku, który często jest kojarzony tylko z cierpieniem, szpitalami i "łysymi głowami". Tego dnia stają się artystami, którzy ramię w ramię występują z profesjonalnymi muzykami i wokalistami. Pokazujemy ich talenty i pasję do życia, potrzebę radości i siłę jaką wyzwala choroba.

W 2020 roku nasi podopieczni  wystąpili razem z Narodową Orkiestrą Symfoniczną Polskiego Radia pod batutą Krzesimira Dębskiego, Chórem Twórców Przestrzeni (Anbud i Przyjaciele) przygotowanym Przez Benedykta Odyę oraz wokalistami: Studiem Accantus, Anną Jurksztowicz, Czesławem Mozilem, Darią Zawiałow i Pauliną Przybysz w sali koncertowej NOSPR w Katowicach.

Fundacja ISKIERKA zorganizowała z DZIECIĘCA ORKIESTRĄ ONKOLOGICZNA 14 koncertów i wydała trzy profesjonalne wydawnictwa płytowe:

• 2006 – „ Podróże do Krainy Fantazji” /z Arturem Rojkiem oraz Dorotą Pomykałą
  • 2009 – „Moc Marzeń” /z Natalią Kukulską, Miką Urbaniak, Me Myself And I
  • 2012 – „Pasja Życia” /z Renatą Przemyk, Arturem Andrusem, zespołem Raz Dwa Trzy i Javierem Nandayapą – mistrzem marimby z Meksyku

Dotychczas z Dziecięcą Orkiestrą Onkologiczną koncertowali m.in.: Artur Rojek, Mika Urbaniak, Natalia Kukulska, Me Myself And I, Grupa Mocarta, Ewa Uryga, Andrzej Lampert, Kamil Bednarek, Marika, Konopians, Renata Przemyk, Krzysztof Kobyliński i Reut Rivka Shabi, Hevelius Brass, Oszibarack, zespół Raz Dwa Trzy, Artur Andrus, Karo Glazer, Maciej Miecznikowski, zespół Carrantuohill, Kapela ze Wsi Warszawa, Miuosh, Cezik, Natalia Grosiak, Krzesimir Dębski, Anna Jurksztowicz, Studio Accantus, Paulina Przybysz, Czesław Mozil, Daria Zawiałow, Ania Brachaczek.

Dyrygent orkiestry Prof. Piotr Sutt jest perkusistą, kameralistą i pedagogiem z ogromnym doświadczeniem w pracy z grupami amatorskimi /także z dziećmi z rożnego rodzaju niepełnosprawnością/. Obecnie związany z AM w Łodzi.

ISKIERKOWY CSR: Chór Informatyków, Chór Doradców Podatkowych...

Angażujemy „śpiewająco” różne grupy zawodowe do udziału w koncertach. Pracownicy poszczególnych firm lub zawodów są zapraszani do tego, aby wystąpili  w chórze towarzyszącym Dziecięcej Orkiestrze Onkologicznej  podczas koncertu. To grupa dla odważnych z ogromnym sercem, którą wokalnie przygotowuje chórmistrz z największym poczuciem humoru - czyli Benedykt Odya, na co dzień związany z UKW w Bydgoszczy.

Dotychczas zaśpiewali:

CHÓR INFORMATYKÓW (Infovide-Matrix S.A.), CHÓR MANAGERÓW (Unilever Polska S.A.), CHÓR DORADCÓW PODATKOWYCH (Tax-Net S.A.), CHÓR INTEGRATORÓW IT (S&T Services Polska), CHÓR INŻYNIERÓW (Energomontaż-Południe S.A.), CHÓR DZIENNIKARZY (przedstawiciele różnych redakcji i mediów), CHÓR POLICYJNY (Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach), CHÓR PROFESORÓW (przedstawiciele rożnych uczelni i specjalizacji), CHÓR ENERGETYKÓW (Grupa TAURON), CHÓR KONSTRUKTORÓW JUTRA (Grupa Kapitałowa KOPEX S.A. i MOSTOSTAL Zabrze S.A.), CHÓR PREZESÓW (przedstawiciele równych branż) CHÓR TWÓRCÓW PRZESTRZENI (Anbud i Przyjaciele).

Relacje z koncertów

Koncert: ISKIERKA Symfonicznie!

Stworzono

Dziecięca Orkiestra Onkologiczna powróciła w nowej odsłonie i w nowym miejscu, jakim jest sala koncertowa Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach.

Pierwsza próba z Przybysz/Mozil/Studio Accantus

Stworzono

19 listopada spotkaliśmy się w Chopin Boutique B&B w Warszawie na pierwszej próbie przed koncertem "ISKIERKA Symfonicznie ", który odbędzie się 27 lutego 2020 w siedzibie Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach. Zaproszeni artyści: Paulina Przybysz, Czesław Mozil i Studio Accantus śpiewali utwory, które zaprezentują wspólnie z Narodową Orkiestrą Symfoniczną Polskiego Radia pod batutą Krzesimira Dębskiego oraz Dziecięcą Orkiestrą Onkologiczną dyrygowaną przez Piotra Sutta.

Koncert Fundacji ISKIERKA "Mój jest ten czas!"

Stworzono

To przede wszystkim spotkanie ludzi, których łączy wspólna idea. Aby dać chorym dzieciom wsparcie, siłę, zdrowy zastrzyk energii i motywacji, przypomnieć jakie są ważne i utalentowane.

Koncert Fundacji ISKIERKA - 10 lat!

Stworzono

DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA, CHÓR PREZESÓW i instrumenty z warzyw - czyli moc atrakcji na 10 urodziny Fundacji ISKIERKA! W niedzielę, 4 grudnia br., w Teatrze Rozrywki w Chorzowie odbył się koncert DZIECIĘCEJ ORKIESTRY ONKOLOGICZNEJ...