JAKOŚĆ I PASJA ŻYCIA! ZAISKRZYŁO:))))

Było fantastycznie!

Pierwsze wrażenia znajdziecie już tutaj:

Koncert Nadziei_Telewizja Polska SA

Polska Agencja Prasowa_Gazeta Wyborcza

Polska Dziennik Zachodni

Iskierka rozśpiewała bytomską Operę_Gazeta Wyborcza

Teleexpress_12_12_2010

Polsat_Wydarzenia

Ci, którzy przedarli się przez zaspy śniegu w ten mroźny wieczór 11 grudnia 2010 i dotarli do Opery Śląskiej, z pewnością nie żałowali. Czekała na nich gorąca atmosfera, pozytywne emocje i moc artystycznych atrakcji.

Koncert „DZIECI SZALEJĄ RODZICE SIĘ ŚMIEJĄ” poprowadził, ze swoistym humorem i lekkością Mirosław Neinert z Teatru Korez. W części oficjalnej przywitał przybyłych gości, sponsorów i partnerów projektu. Patron Honorowy prof. Jerzy Buzek - Przewodniczący Parlamentu Europejskiego, przekazał swoje słowa uznania dla Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej i idei projektu w formie listu, który odczytał w jego imieniu Pan Michał Staniszewski. Prezes Zarządu Fundacji Jolanta Czernicka-Siwecka uhonorowałaSTATUETKĄ „PRZYJACIEL ISKIERKI” osoby, firmy i instytucje, których wsparcie i zaangażowanie motywuje do dalszych działań. Tym samym, w 2010 roku nasze stalowe statuetki otrzymali:

Wojewoda Śląski – Zygmunt Łukaszczyk
Energomontaż-Południe S.A.
Proinstal Sp. z o.o.
Tribag Sp. z o.o.
Bertani Poland Sp. z  z o.o.
Miejski Dom „Kultury Szopienice-Giszowiec”
Dworek „Pod Lipami” Katowice Giszowiec
Klub Studencki „Fraktal” Mikołów
Justyna Kowalczyk
Joanna Nowicka
Dorota i Roman Kowalczykowie
Piotr Baron /Program 3 PR

Zaprosiliśmy także do Rady Honorowej Fundacji ISKIERKA prof. dr hab. n. med. Tomasza Szczepańskiego. To Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej SUM i Ordynator Oddziału Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu. (Jest autorem ponad 120 prac naukowych, z których ponad połowa ukazała się w cenionych czasopismach medycznych. Tuż po studiach wyjechał na stypendium naukowe na Uniwersytet Erazma w Rotterdamie, gdzie później także pracował. Laureat wielu nagród i wyróżnień, m.in. nagrody im. Stevena Hogendijka za najlepszą medyczną rozprawę naukową w dziedzinie medycyny oraz nagrody Prezesa Rady Ministrów za rozprawę habilitacyjną w 2006 roku).

Szymon Majewski, przyjaciel Fundacji ISKIERKA, zainicjował premierę Kalendarza Iskierkowego 2011. Opowiedział o sesji zdjęciowej, w której w roli modelek i modeli wystąpili nasi podopieczni a on sam został miesiącem ”Majem”, o zabawie z elementami scenograficznymi i o tym, dlaczego warto kupić to eleganckie wydawnictwo.

Prezentacja barwnych zdjęć z różnorodnych projektów zrealizowanych przez nas w mijającym roku zakończyła część oficjalną koncertu.

Eleganckie wnętrza Opery zobowiązują, więc część artystyczną koncertu rozpoczęło wykonanie klasycznej i zabawnej Symfonii Dziecięcej (L.Mozarta/J.Haydna). DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA pod batutą prof. Piotra Sutta nawiązała do epoki wielkich kompozytorów stylowymi perukami i elementami strojów. Podczas całego koncertu małych i dużych instrumentalistów wspierał pianista Michał Kuzimski orazCHÓR INŻYNIERÓW - Energomontaż Południe S.A. pod batutą Benedykta Odya. I tak, potrzebujący i darczyńcy spotkali się na jednej scenie, przeżywając ta samą tremę, ogromne emocje i wspólną radość z tego muzycznego spotkania. Z ich towarzyszeniem w zupełnie wyjątkowy sposób zabrzmiały utwory z repertuaru zespołu RAZ DWA TRZY. Piękne słowa, muzyka, która porwała wszystkich, instrumenty perkusyjne i siła głosów sprawiły, że w Operze zaiskrzyło.

Następni na scenie pojawili się ME MYSELF AND I, koncertujący z ISKIERKĄ już po raz trzeci. Magdalena Pasierska, Michał Majeran i Piotr Saulik to energetyczna trójka o niewiarygodnych możliwościach wokalnych, która serca ogólnopolskiej publiczności podbiła niedawno w TVN-owskim „Mam Talent”. Kiedy pojawiły się pierwsze dźwięki utworu „Monkey Song” (który z Dziecięcą Orkiestrą Onkologiczną gościł na kultowej Liści Przebojów radiowej „Trójki”) zaczęło się prawdziwe szaleństwo. Do wspólnej zabawy porwali też publiczność. Potem przyszedł czas na chwilę wyciszenia, oddechu i przedświątecznej zadumy. To zapewnili swym pięknym głosem REUT RIVKA SHABI i muzyką KRZYSZTOF KOBYLIŃSKI. Rozkołysali, i niejednemu dodali skrzydeł…Popis gry na ksylofonie dał także dyrygent i magik instrumentów perkusyjnych prof. Piotr Sutt, wykonując w niezwykłym tempie „Taniec z szablami” A. Chaczaturiana. Okazało się, że znakomita muzyka znakomicie się broni nawet w najbardziej współczesnych aranżacjach.

Kiedy RAZ DWA TRZY, ME MYSELF AND I, REUT Z KRZYSZTOFEM kolejno wracali na scenę z następnymi utworami - publiczność delektowała się już każdą nutą i fantastyczną energią którą poczuli wszyscy. Ściany Opery Śląskiej aż tętniły pasją życia. Wracającym z koncertu już nie straszne były mroźne i zasypane śniegiem ulice miast. Rozgrzewała ich radość, siła muzyki i ta niezwykła magia, która rodzi się, kiedy człowiek spotyka drugiego człowieka…

Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli nam w organizacji koncertu. Partnerom, wolontariuszom, przyjaciołom Fundacji ISKIERKA a przede wszystkim Małym i Wielkim artystom! Byliście znakomici!

Szanowną publiczność zapraszamy ponownie za rok!

Patronat Honorowy:
Prof. Jerzy Buzek - Przewodniczący Parlamentu Europejskiego