iskierka_koncert_2014_plakat_ druk

Bohater koncertu to  DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA, która tworzy się i koncertuje tylko raz w roku. To mali podopieczni śląskich ośrodków onkologicznych (w Katowicach, Chorzowie i Zabrzu) wraz ze swoimi rodzinami. Pokonują tremę, własne ograniczenia i tego jednego dnia stają się artystami występującymi na jednej scenie z zawodowymi muzykami. Orkiestra, której pierwszy koncert charytatywny odbył się w 2006 roku, ma na koncie trzy wydawnictwa płytowe (m.in. z Natalią Kukulską, Miką Urbaniak, Me Myself And I, Renatą Przemyk, Arturem Andrusem czy zespołem Raz Dwa Trzy). Gościła też na kultowej liście przebojów radiowej „Trójki”.

W tym roku do tej niezwykłej przygody został zaproszony KAMIL BEDNAREK z zespołem i MACIEJ MIECZNIKOWSKI….:)

kamil

miecznik

foto: Dariusz Placek

Ich kompozycje aranżowane są i wykonywane wspólnie z orkiestrą i… chórem wybranej grupy zawodowej lub społecznej. W minionych latach był to Chór Dziennikarzy, Chór Inżynierów, Chór Doradców Podatkowych czy Chór Policyjny. W tym roku dzieci „śpiewająco” wspierał: CHÓR ENERGETYKÓW (pracownicy Grupy Tauron).

Fundacja ISKIERKA przygotowała wiele niespodzianek, np. zaprosiła publiczność do wspólnego grania, pokazała jak koncertować z użyciem tabletów, a w nietypowych rolach wystąpili przyjaciele fundacji: SZYMON MAJEWSKIJAROSŁAW BOBEREK.

szymonsztygar    boberek

foto: Dariusz Placek

Były także utwory z repertuaru muzyki klasycznej oraz gratka dla miłośników musicali i stepowania, czyli występ KAROLA DRZEWOSZEWSKIEGO – wszystko w profesjonalnej aranżacji i wykonane wraz z orkiestrą, wspieraną przez znakomitych muzyków: specjalistę od instrumentów elektronicznych i chórmistrza BENEDYKTA ODYĘ oraz pianistę MICHAŁA KUZIMSKIEGO. Koncert poprowadził: Mirosław Neinert

Dyrektorem artystycznym projektu jest prof. PIOTR SUTT.

sutt    sutt2

foto: Dariusz Placek

Podczas koncertu wręczyliśmy także statuetki „PRZYJACIEL FUNDACJI ISKIERKA” 2014, których laureatami zostały firmy, które zaangażowały się w remont oddziału onkologii dziecięcej w Katowicach:

statuetka.jpg

Grupa KOPEX S.A.

Przedsiębiorstwo Budowlane ANBUD Sabina Obwisło-Budzyń

Odlewnia Żeliwa – Terlecki Sp. z o.o. Sp. K.  Alicja i Artur Gradoń
oraz
Ewa Miketa
fotograf, mama podopiecznej fundacji, autorka zdjęć do tegorocznego,
fantastycznego kalendarza Fundacji ISKIERKA na 2015 rok.

>>>Polecamy pierwsze relacje:

Projekt DZIECIĘCEJ ORKIESTRY ONKOLOGICZNEJ pomaga podopiecznym fundacji po dziecięcemu, poprzez włączenie się we wspólną zabawę i zamianę ról. Zaciera granice i podziały. Przełamuje także konwencję „koncertu charytatywnego”: na jednej scenie, ramię w ramię spotykają się mali i duzi, amatorzy i profesjonaliści. W takich magicznych okolicznościach okazuje się, że każdy ma jakiś talent i z powodzeniem śpiewa w chórze, towarzyszy instrumentalnie albo taniec staje się jego żywiołem. I już nie wiadomo kto, kogo wspiera, inspiruje i zaraża energią. Tak rodzą się salwy śmiechu, łzy w oczach, przyjaźnie, nowe muzyczne odkrycia.

Dochód z koncertu przeznaczony jest na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.

iskierka_koncert_2014_logotypy

foto: Marta Chrobak