17 maja 2018 r. w Restauracji Z57 w Warszawie miały miejsce warsztaty, podczas których testowaliśmy przepisy kulinarne z drugiego tomu poradnika kulinarnego JedzONKO, który właśnie szykujemy do druku:)
Naszym podopiecznym, którzy przyjechali do Warszawy w kulinarnej zabawie towarzyszyli wyjątkowi goście: Grzegorz Łapanowski (kucharz, prowadzący TopChef) Krystian Kukułka (aktor, który na swoim koncie role w serialach "Przyjaciółki", "Hotel 52", "Pierwsza miłość", "Prawo Agaty", "Barwy szczęścia", "Komisarz Alex") Jakub Kucner (Mister Polski 2017), Cezary Trybański (koszykarz, pierwszy polski zawodnik w lidze NBA, od sezonu 2014/2015 zawodnik Warszawskiej Legii, która obecnie gra w I lidze) oraz Bartłomiej Chowaniec (Rzecznik Praw Pacjenta).
foto: Arch. Fundacji ISKIERKA
Uczestnicy podzieleni zostali na 5 drużyn a potrawy oceniali: gospodarz i właściciel restauracji Maestro Robert Sowa , Ewa Magnucka-Bowkiewicz Prezes Fundacji DKMS Polska oraz Jolanta Czernicka-Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA. Okazuje się, że zaskoczyliśmy bardzo pozytywnie bo wszystkie przygotowane potrawy były nie tylko pyszne ale i pięknie podane.
Katarzyna Stankow, nasz doradca żywieniowy i autorka JedzOnkowych poradników moderowała kulinarne zmagania dzieci i zaproszonych gości przy wsparciu pracowników restauracji.
Skąd taka akcja i współpraca z Fundacja DKMS:
- Wspólnie z Fundacją DKMS i Uczelnią Łazarskiego w Warszawie w 2017 roku przeprowadziliśmy badania: „Koszty społeczne chorób onkohematologicznych u dzieci i dorosłych”, które wyraźnie zaznaczyły problem utrzymania odpowiedniej diety wśród pacjentów. Dlatego postanowiliśmy kontynuować współpracę w celach edukacyjnych i promujących świadome i zdrowe odżywianie, także w trakcie leczenia.
Fundacja ISKIERKA prowadząc od 2006 roku cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, często szła za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Katarzyna Stankow , jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału. Efektem tej kulinarnej przygody było wydawnictwo „JedzOnko”, które ukazało się w marcu 2017 r. seria warsztatów i promocja na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce: / https://fundacjaiskierka.pl/2017/04/jedzonko-to-nie-jest-kolejna-ksiazka-kucharska / W związku z duża popularnością poradnika, w tym roku ISKIERKA przygotowała kolejny tom publikacji „JedzOnko2”, którego premiera odbędzie się 21.06.2018 roku.
23.05.2018 roku o g. 11. Z okazji Światowego Dnia Walki z Chorobami Nowotworowymi Krwi odbędzie się Konferencja w Warszawie (Fort Sokolnickiego) organizowana przez DKMS na której podzielimy się wnioskami z przeprowadzonych badań, zaprosimy ekspertów. Zaprezentujemy JedzOnko2 oraz zapowiemy publikację zawierającą przepisy i porady uwzględniający potrzeby żywieniowe na etapie przeszczepienia szpiku u małych pacjentów zmagających się z nowotworami, którą Fundacja DKMS wyda przy współpracy
z ISKIERKĄ na początku 2019 roku.
Arch. Fundacji DKMS:
Dziękujemy bardzo uczestnikom, gościom oraz Restauracji Z57 a także Hotelom Accor
(za gościnność dla naszych podopiecznych) oraz za świetnie spędzony czas i pyszne warsztaty jedzONKOwe :)