404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Przejdź do treści
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

JedzOnko, gotowanie z Iskierką, DKMS i gwiazdami

17 maja 2018 r. w Restauracji  Z57 w Warszawie miały miejsce warsztaty, podczas których testowaliśmy przepisy kulinarne z drugiego tomu poradnika kulinarnego JedzONKO, który właśnie szykujemy do druku:)

Naszym podopiecznym, którzy przyjechali do Warszawy w kulinarnej zabawie towarzyszyli wyjątkowi goście: Grzegorz Łapanowski (kucharz, prowadzący TopChef) Krystian Kukułka (aktor, który na swoim koncie role w serialach "Przyjaciółki", "Hotel 52", "Pierwsza miłość", "Prawo Agaty", "Barwy szczęścia", "Komisarz Alex") Jakub Kucner (Mister Polski 2017),  Cezary Trybański (koszykarz, pierwszy polski zawodnik w lidze NBA, od sezonu 2014/2015 zawodnik Warszawskiej Legii, która obecnie gra w I lidze) oraz Bartłomiej Chowaniec (Rzecznik Praw Pacjenta).

foto: Arch. Fundacji ISKIERKA

 

Uczestnicy podzieleni zostali na 5 drużyn a potrawy oceniali: gospodarz i właściciel restauracji Maestro Robert Sowa , Ewa Magnucka-Bowkiewicz Prezes  Fundacji DKMS Polska oraz Jolanta Czernicka-Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA. Okazuje się, że zaskoczyliśmy bardzo pozytywnie bo wszystkie przygotowane potrawy były nie tylko pyszne ale i pięknie podane.

Katarzyna Stankow, nasz doradca żywieniowy i autorka JedzOnkowych poradników  moderowała kulinarne zmagania dzieci i zaproszonych gości przy wsparciu pracowników restauracji.

 

Skąd taka akcja i współpraca z Fundacja DKMS:

  • Wspólnie z Fundacją DKMS i Uczelnią Łazarskiego w Warszawie w 2017 roku przeprowadziliśmy badania: „Koszty społeczne chorób onkohematologicznych u dzieci i dorosłych”, które wyraźnie zaznaczyły problem utrzymania odpowiedniej diety wśród pacjentów. Dlatego postanowiliśmy kontynuować współpracę w celach edukacyjnych i promujących świadome i zdrowe odżywianie, także w trakcie leczenia.

Fundacja ISKIERKA prowadząc od 2006 roku cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, często szła za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Katarzyna Stankow , jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału. Efektem tej kulinarnej przygody było wydawnictwo „JedzOnko”, które ukazało się w marcu 2017 r. seria warsztatów  i promocja na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce: / https://fundacjaiskierka.pl/2017/04/jedzonko-to-nie-jest-kolejna-ksiazka-kucharska / W związku z duża popularnością poradnika, w tym roku ISKIERKA przygotowała kolejny tom publikacji „JedzOnko2”, którego premiera odbędzie się 21.06.2018 roku.

23.05.2018 roku o g. 11. Z okazji Światowego Dnia Walki z Chorobami Nowotworowymi Krwi odbędzie się Konferencja w Warszawie (Fort Sokolnickiego) organizowana przez DKMS na której podzielimy się wnioskami z przeprowadzonych badań, zaprosimy ekspertów. Zaprezentujemy JedzOnko2 oraz zapowiemy publikację zawierającą przepisy i porady uwzględniający potrzeby żywieniowe na etapie przeszczepienia szpiku u małych pacjentów zmagających się z nowotworami, którą Fundacja DKMS wyda przy współpracy 
z ISKIERKĄ na początku 2019 roku.

Arch. Fundacji DKMS:

 

Dziękujemy bardzo uczestnikom, gościom oraz Restauracji Z57 a także  Hotelom Accor 
(za gościnność dla naszych podopiecznych) oraz za świetnie spędzony czas i pyszne  warsztaty jedzONKOwe :) 

Drukowanie