Fundacja ISKIERKA prowadząc od 2006 roku cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, często szła za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Katarzyna Stankow, jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału.

Efektem tej kulinarnej przygody było wydawnictwo „JedzOnko”, które ukazało się w marcu 2017 r. seria warsztatów i promocja na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce: https://fundacjaiskierka.pl/2017/04/jedzonko-to-nie-jest-kolejna-ksiazka-kucharska

iskierka_jedzONKO_1_okladka_DRUK                 iskierka_jedzONKO_2_okladka_druk

W związku z dużą popularnością poradnika, w tym roku ISKIERKA wydała kolejną część – „JedzOnko2”!!!

21 czerwca Katowicach dzięki uprzejmości Jolanty Kleser i jej PRACOWNI SMAKU, odbyła się PREMIERA  wydawnictwa a przepisy z drugiego tomu poradnika przetestowali podopieczni fundacji oraz zaproszeni goście zazwyczaj kojarzeni z zupełnie innymi talentami:)

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-159

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-010

• MIROSŁAW NEINERT, aktor, Dyrektor Teatru KOREZ w Katowicach

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-073

• ZENON NOWAK, Prezes Polskapresse sp. z o.o. oddział Prasa Śląska Katowice

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-072

• MAREK WILK, Wydawca „Gazety Wyborczej” w Katowicach

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-023

• MAREK TWARÓG, Redaktor Naczelny „Dziennika Zachodniego”

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-058

• DARIUSZ KORTKO, Redaktor Naczelny „Gazety Wyborczej” w Katowicach

Pięć drużyn, pięć kolorów i pyszne opowieści o tym, co i jaki ma wpływ na nasze zdrowie!

ISKIERKA-21062018-fot-Joanna-Nowicka-NET-056

fot.Joanna Nowicka/Archiwum Fundacji ISKIERKA

Media o akcji:  Gazeta Wyborcza, Dziennik Zachodni, Nasze Miasto, Nasze Sprawy,

Recenzje/Rekomendacje:
„Z radością odebrałam informację o drugim tomie poradnika kulinarnego JedzONKO. Jest on kontynuacją wcześniej wydanego zbioru przepisów JedzONKO – przygotowanych z myślą o pacjentach onkologicznych. Drugi tom poszerza możliwości wyboru znakomitych przepisów kulinarnych. Proponowane posiłki mogą być realizowane w żywieniu dzieci zdrowych, ale co ważne przede wszystkim są znakomitą propozycją dla tych, które zmagają się z chorobą nowotworową i są poddawani intensywnemu leczeniu onkologicznemu. Proponowane przepisy zostały opracowane zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia chorych onkologicznych, z uwzględnieniem bogactwa smaków – dzięki zastosowaniu wielu przypraw ziołowych. Różnorodność i estetyka kolorystyczna posiłków zachęcają dzieci o osłabionym łaknieniu do poszukiwania nowych smaków i zapachów. Przepisy są inspiracją dla rodziców i opiekunów oraz zaproszeniem do zabawy kulinarnej z chorymi dziećmi. Zawierają wskazówki, które pomogą przygotować właściwą dietę, a to stanowi ważne uzupełnienie leczenia onkologicznego.” Prof. dr hab. Elżbieta Adamkiewicz-Drożyńska
***
„Pysznie, kolorowo i zdrowo, tak powinniśmy jeść – wszyscy. Wierzę, że jedzenie daje moc i może być lekarstwem. JedzONKO 2 to zbiór przepisów, po które może sięgać każdy, kto dba o to co ląduje na jego talerzu.” Grzegorz Łapanowski
***
„Jako mama dziecka onkologicznego wiem jakim wyzwaniem jest temat odżywania w chorobie nowotworowej. Szpitalne posiłki nie zaspokajają zapotrzebowania na wartościowe składniki młodego, osłabionego organizmu, a rodzic zagubiony w gąszczu spraw związanych z leczeniem zostaje najczęściej sam z problemem ułożenia odpowiedniej diety, bez profesjonalnego wsparcia dietetyka. Z pomocą przychodzą nam poradniki JedzONKO, zwracają uwagę jak istotnym elementem leczenia jest zdrowe odżywianie oparte na produktach dobrej jakości oraz wskazują na co uważać przy danej dolegliwości. Ciekawe przepisy i piękne zdjęcia zachęcają do rodzinnego przygotowania potraw z naturalnych składników, a praktyczne rady podpowiadają jak odnaleźć się w szpitalnej kuchni oraz jak przekonać niejadka do spróbowania kolorowych posiłków. Mam nadzieję, że inicjatywa mamy Agatki i Fundacji ISKIERKA będzie mocnym impulsem do zmian na lepsze w podejściu do diety dzieci onkologicznych we wszystkich klinikach.”
Ewa Majewska – mama 4-letniego Ignasia

stopka_jedzONKO2_2018_2

ZAMÓW i rozpocznij z nami kolorową i pachnącą przygodę ze zdrowym jedzeniem. Gotuj z dziećmi, bliskimi, przyjaciółmi lub samodzielnie jeśli lubisz poszaleć np. przy muzyce:))) Twój brzuch na pewno Ci podziękuje, a my ze sprzedaży poradników będziemy mogli sfinansować jeszcze więcej iskierkowych kulinarnych warsztatów edukacyjnych dla dzieci i rodziców! Dostępna jest również pierwsza część JedzOnko, a tam kuchenne wariacje i przepisy od których się to wszystko zaczęło:)

>>>Poradniki dostępne są w naszym SKLEPIE:  https://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/

Partnerzy wydawnictwa:

iskierka_jedzONKO2_partnerzy_sponsorzy

Warsztaty odbyły się w Pracowni Smaku Jolanty Kleser.
logo2xDziękujemy!!!!