Fundacja ISKIERKA prowadząc od 2006 roku cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, często szła za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Katarzyna Stankow, jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału.
Efektem tej kulinarnej przygody było wydawnictwo „JedzOnko”, które ukazało się w marcu 2017 r. seria warsztatów i promocja na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce: https://fundacjaiskierka.pl/2017/04/jedzonko-to-nie-jest-kolejna-ksiazka-kucharska
W związku z dużą popularnością poradnika, w tym roku ISKIERKA wydała kolejną część – „JedzOnko2”!!!
21 czerwca Katowicach dzięki uprzejmości Jolanty Kleser i jej PRACOWNI SMAKU, odbyła się PREMIERA wydawnictwa a przepisy z drugiego tomu poradnika przetestowali podopieczni fundacji oraz zaproszeni goście zazwyczaj kojarzeni z zupełnie innymi talentami:)
- MIROSŁAW NEINERT, aktor, Dyrektor Teatru KOREZ w Katowicach
- ZENON NOWAK, Prezes Polskapresse sp. z o.o. oddział Prasa Śląska Katowice
- MAREK WILK, Wydawca „Gazety Wyborczej” w Katowicach
- MAREK TWARÓG, Redaktor Naczelny „Dziennika Zachodniego”
- DARIUSZ KORTKO, Redaktor Naczelny „Gazety Wyborczej” w Katowicach
Pięć drużyn, pięć kolorów i pyszne opowieści o tym, co i jaki ma wpływ na nasze zdrowie!
fot.Joanna Nowicka/Archiwum Fundacji ISKIERKA
Media o akcji: Gazeta Wyborcza, Dziennik Zachodni, Nasze Miasto, Nasze Sprawy,
Ewa Majewska – mama 4-letniego Ignasia
ZAMÓW i rozpocznij z nami kolorową i pachnącą przygodę ze zdrowym jedzeniem. Gotuj z dziećmi, bliskimi, przyjaciółmi lub samodzielnie jeśli lubisz poszaleć np. przy muzyce:))) Twój brzuch na pewno Ci podziękuje, a my ze sprzedaży poradników będziemy mogli sfinansować jeszcze więcej iskierkowych kulinarnych warsztatów edukacyjnych dla dzieci i rodziców! Dostępna jest również pierwsza część JedzOnko, a tam kuchenne wariacje i przepisy od których się to wszystko zaczęło:)
>>>Poradniki dostępne są w naszym SKLEPIE: https://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/
Partnerzy wydawnictwa:
Warsztaty odbyły się w Pracowni Smaku Jolanty Kleser.
Dziękujemy!!!!