Fundacja ISKIERKA prowadząc od 2006 roku cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, często szła za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Katarzyna Stankow , jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału.
Efektem tej kulinarnej przygody było wydawnictwo „JedzOnko”, które ukazało się w marcu 2017 r. seria warsztatów i promocja na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce: https://fundacjaiskierka.pl/2017/04/jedzonko-to-nie-jest-kolejna-ksiazka-kucharska
W związku z dużą popularnością poradnika, w tym roku ISKIERKA wydała kolejną część - „JedzOnko2”!!!
21 czerwca Katowicach dzięki uprzejmości Jolanty Kleser i jej PRACOWNI SMAKU, odbyła się PREMIERA wydawnictwa a przepisy z drugiego tomu poradnika przetestowali podopieczni fundacji oraz zaproszeni goście zazwyczaj kojarzeni z zupełnie innymi talentami:)
- MIROSŁAW NEINERT, aktor, Dyrektor Teatru KOREZ w Katowicach
- ZENON NOWAK, Prezes Polskapresse sp. z o.o. oddział Prasa Śląska Katowice
- MAREK WILK, Wydawca „Gazety Wyborczej” w Katowicach
- MAREK TWARÓG, Redaktor Naczelny „Dziennika Zachodniego”
- DARIUSZ KORTKO, Redaktor Naczelny „Gazety Wyborczej” w Katowicach
Pięć drużyn, pięć kolorów i pyszne opowieści o tym, co i jaki ma wpływ na nasze zdrowie!
fot.Joanna Nowicka/Archiwum Fundacji ISKIERKA
Media o akcji: Gazeta Wyborcza , Dziennik Zachodni , Nasze Miasto , Nasze Sprawy,
Recenzje/Rekomendacje:
"Z radością odebrałam informację o drugim tomie poradnika kulinarnego JedzONKO. Jest on kontynuacją wcześniej wydanego zbioru przepisów JedzONKO - przygotowanych z myślą o pacjentach onkologicznych. Drugi tom poszerza możliwości wyboru znakomitych przepisów kulinarnych. Proponowane posiłki mogą być realizowane w żywieniu dzieci zdrowych, ale co ważne przede wszystkim są znakomitą propozycją dla tych, które zmagają się z chorobą nowotworową i są poddawani intensywnemu leczeniu onkologicznemu. Proponowane przepisy zostały opracowane zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia chorych onkologicznych, z uwzględnieniem bogactwa smaków - dzięki zastosowaniu wielu przypraw ziołowych. Różnorodność i estetyka kolorystyczna posiłków zachęcają dzieci o osłabionym łaknieniu do poszukiwania nowych smaków i zapachów. Przepisy są inspiracją dla rodziców i opiekunów oraz zaproszeniem do zabawy kulinarnej z chorymi dziećmi. Zawierają wskazówki, które pomogą przygotować właściwą dietę, a to stanowi ważne uzupełnienie leczenia onkologicznego." Prof. dr hab. Elżbieta Adamkiewicz-Drożyńska
***
"Pysznie, kolorowo i zdrowo, tak powinniśmy jeść - wszyscy. Wierzę, że jedzenie daje moc i może być lekarstwem. JedzONKO 2 to zbiór przepisów, po które może sięgać każdy, kto dba o to co ląduje na jego talerzu." Grzegorz Łapanowski
***
"Jako mama dziecka onkologicznego wiem jakim wyzwaniem jest temat odżywania w chorobie nowotworowej. Szpitalne posiłki nie zaspokajają zapotrzebowania na wartościowe składniki młodego, osłabionego organizmu, a rodzic zagubiony w gąszczu spraw związanych z leczeniem zostaje najczęściej sam z problemem ułożenia odpowiedniej diety, bez profesjonalnego wsparcia dietetyka. Z pomocą przychodzą nam poradniki JedzONKO, zwracają uwagę jak istotnym elementem leczenia jest zdrowe odżywianie oparte na produktach dobrej jakości oraz wskazują na co uważać przy danej dolegliwości. Ciekawe przepisy i piękne zdjęcia zachęcają do rodzinnego przygotowania potraw z naturalnych składników, a praktyczne rady podpowiadają jak odnaleźć się w szpitalnej kuchni oraz jak przekonać niejadka do spróbowania kolorowych posiłków. Mam nadzieję, że inicjatywa mamy Agatki i Fundacji ISKIERKA będzie mocnym impulsem do zmian na lepsze w podejściu do diety dzieci onkologicznych we wszystkich klinikach."
Ewa Majewska - mama 4-letniego Ignasia
***
ZAMÓW i rozpocznij z nami kolorową i pachnącą przygodę ze zdrowym jedzeniem. Gotuj z dziećmi, bliskimi, przyjaciółmi lub samodzielnie jeśli lubisz poszaleć np. przy muzyce:))) Twój brzuch na pewno Ci podziękuje, a my ze sprzedaży poradników będziemy mogli sfinansować jeszcze więcej iskierkowych kulinarnych warsztatów edukacyjnych dla dzieci i rodziców! Dostępna jest również pierwsza część JedzOnko , a tam kuchenne wariacje i przepisy od których się to wszystko zaczęło:)
>>>Poradniki dostępne są w naszym SKLEPIE: https://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/
Partnerzy wydawnictwa:
Warsztaty odbyły się w Pracowni Smaku Jolanty Kleser .
Dziękujemy!!!!