404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

JedzONKO po przeszczepieniu

Zdecydowaliśmy się na „elektroniczną premierę” długo wyczekiwanego i bardzo potrzebnego poradnika, który trafił do druku chwilę przed tym, zanim świat się zatrzymał. Tygodnie czy miesiące w onkologii mają bowiem ogromne znaczenie. Kiedy będzie już taka możliwość, zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne połączone z poradnictwem dietetycznym przy klinikach przeszczepowych w Polsce.

JedzONKO po przeszczepieniu to pierwszy w Polsce poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego, w którym znajdują się zarówno przepisy dostosowane do sytuacji zdrowotnej dziecka, proste i szybkie w przygotowaniu, jak i szczegółowe wytyczne dotyczące diety w okresie około przeszczepowym.

Książka zawiera porady i wskazówki dotyczące przyrządzania dań, wykaz produktów dozwolonych i niepożądanych. Pomaga w komponowaniu pełnowartościowych posiłków oraz dostarcza wiedzy i inspiracji opiekunom chorych dzieci. Podobnie, jak w poprzednich dwóch częściach tej unikalnej serii wydawniczej, duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań.

Wersję podglądową JedzONKA po przeszczepieniu, znajdziecie TUTAJ.

Zawsze ważne dla nas było podążanie za potrzebami chorych dzieci i ich rodziców. Na początku, poprzez warsztaty kulinarne, odpowiadaliśmy na szerokie spektrum apetytów małych pacjentów. Od niejadków po zupełnych łasuchów. Oczywiście te wahania często były związane z etapami leczenia. Poprzez zabawę i wspólne gotowanie zachęcaliśmy dzieci do bardziej świadomego odżywiania oraz zmian nawyków żywieniowych. Wiedzą z zakresu dietetyki oraz doświadczeniem Kasi Stankow, mamy naszej byłej podopiecznej, podzieliliśmy się wydając dwie części poradnika „JedzONKO”. Teraz udało się zaopiekować w tym zakresie dzieci i rodziców po przeszczepieniu, co bardzo nas cieszy. Okazuje się bowiem, że można w tych bardzo specyficznych warunkach i z dużą ilością ograniczeń, przygotować zdrowe, pyszne oraz atrakcyjne dla dzieci posiłki czy przekąski. Pozostaje im życzyć dużo zdrowia, siły i smacznego! ”  - komentuje Prezes Fundacji ISKIERKA Jolanta Czernicka-Siwecka.

Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych, poprzez zgłoszenie mailowe do: i.molenda@fundacjaiskierka.pl . Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w  iskierkowym sklepie internetowym.

Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na edukację dotyczącą żywienia dzieci podczas leczenia onkologicznego.

Więcej o projekcie, jak i samych poradnikach JedzONKO, przeczytacie TUTAJ.