Jedzonko

Projekt edukacyjny JedzONKO narodził się na przełomie 2016/2017 roku dosyć spontanicznie, w wyniku rozmów z rodzicami dzieci przebywających na oddziałach onkologii. Odpowiada na wiele zadawanych przez nich pytań podczas długotrwałego procesu leczenia. Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko? Jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane? Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia, czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”
Zaczęliśmy od zajęć praktycznych, czyli warsztatów na oddziałach onkologii dziecięcej prowadzonych przez Kasię Stankow, nie tylko dietetyczkę i pasjonatkę zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamę naszej podopiecznej, która przeszła chorobę nowotworową. Dzieliła się swoją wiedzą, doświadczeniem i pomysłami z innymi rodzicami. Szybko ujawniła się potrzeba publikacji, do której będzie można wrócić, aby odświeżyć ulubiony przepis czy znaleźć niezbędną wskazówkę dotyczącą diety na określonym etapie leczenia.
W ten sposób powstały poradniki kulinarne JedzONKO – część pierwsza, druga oraz trzecia – po przeszczepieniu. Wydawnictwa pionierskie w tym obszarze, gdyż są to jedyne publikacje, powszechnie dostępne, zawierające - oprócz porad i zaleceń medycznych - także różnorodne przepisy na posiłki, które można przygotować nawet w ograniczonej przestrzeni kuchni na oddziałach szpitalnych.
Ideą tej serii jest promocja zdrowego, rodzinnego stylu odżywiania się oraz pokazanie, że wspólne przyrządzanie posiłków może być świetną zabawą, a dobrze zbilansowana dieta może być smaczna, kolorowa i oparta na bardzo prostych przepisach, a także - co najważniejsze - atrakcyjna dla dzieci i wspierająca ich zdrowie.
Motywem przewodnim JedzONKA 1 są poszczególne posiłki podczas dnia, zawiera ono także ogólne zalecenia dietetyczne podczas leczenia, a także przy występowaniu specyficznych dla niego powikłań.
wersja podglądowa: https://issuu.com/akzmuda/docs/iskierka_jedzonko_1_wersja_elektro_issuu
JedzONKO 2 to kolorowe gotowanie i produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze wspierające prawidłowy rozwój dzieci, a także proces zdrowienia. Znajduje się w nim szereg praktycznych wskazówek kulinarnych oraz sposobów pobudzania apetytu.
wersja podglądowa: https://issuu.com/dzuma82/docs/iskierka_jedzonko_2_srodek_podglad_4
Książki spotkały się bardzo dobrym przyjęciem i uznaniem rodziców, a także wielu autorytetów: lekarzy onkologów i hematologów dziecięcych, specjalistów w zakresie żywienia, dietetyków i mistrzów kulinarnych. I co dla nas najważniejsze - zostały docenione przez małych pacjentów! Świadczą o tym recenzje, liczne relacje w mediach oraz entuzjastyczne reakcje podczas warsztatów kulinarnych, które przeprowadziliśmy na wielu oddziałach szpitalnych, w studiach kulinarnych czy podczas plenerowych akcji prozdrowotnych.
Trzecia część poradnika powstała we współpracy z Fundacją DKMS. „JedzONKO po przeszczepieniu” jest odpowiedzią na liczne pytania rodziców dzieci „przeszczepowych” i zgłaszane potrzeby w zakresie żywienia, małych pacjentów na tym szczególnym etapie leczenia chorób układu krwiotwórczego, jakim jest transplantacja szpiku.

Wersja podglądowa: https://issuu.com/iskierka7/docs/jedzonko3_strona_po_stronie
„Zawsze ważne dla nas było podążanie za potrzebami chorych dzieci i ich rodziców. Na początku, poprzez warsztaty kulinarne, odpowiadaliśmy na szerokie spektrum apetytów małych pacjentów. Od niejadków po zupełnych łasuchów. Oczywiście te wahania często były związane z etapami leczenia. Poprzez zabawę i wspólne gotowanie zachęcaliśmy dzieci do bardziej świadomego odżywiania oraz zmian nawyków żywieniowych. Wiedzą z zakresu dietetyki oraz doświadczeniem Kasi Stankow, mamy naszej byłej podopiecznej, podzieliliśmy się wydając dwie części poradnika „JedzONKO”. Teraz udało się zaopiekować w tym zakresie dzieci i rodziców po przeszczepieniu, co bardzo nas cieszy. Okazuje się bowiem, że można w tych bardzo specyficznych warunkach i z dużą ilością ograniczeń, przygotować zdrowe, pyszne oraz atrakcyjne dla dzieci posiłki czy przekąski. Pozostaje im życzyć dużo zdrowia, siły i smacznego!” - dodaje Prezes Fundacji ISKIERKA Jolanta Czernicka-Siwecka
Podobnie, jak w poprzednich dwóch częściach, duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań. Zdjęcia do wszystkich trzech poradników JedzONKO wykonała niezawodna ekipa ze Studia Fotografika w Krakowie, która od lat wspiera fundację i ten projekt.
„Z radością przywitałem trzecią książeczkę z cyklu JedzONKO, tym razem poświęconą diecie pacjentów po przeszczepieniu macierzystych komórek krwiotwórczych. Przystępnie i obrazowo opisano, na czym polegają podstawy diety i restrykcje żywieniowe w tym trudnym dla organizmu dziecka okresie. Tak jak poprzednie edycje, JedzoONKO 3 pokazuje jak dzięki kreatywności można wyczarować pyszności pomimo ograniczonego wachlarza możliwych do zastosowania produktów. Mam pełne przekonanie, że książka ta pomoże urozmaici dzieciom i ich opiekunom trudny okres po przeszczepowy.” - tak pisze o poradniku „JedzONKO po przeszczepieniu” prof. Tomasz Szczepański, kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej ŚUM oraz Rektor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
Przeszczepianie komórek krwiotwórczych (przeszczep szpiku) u dzieci jest niezbędne w wielu schorzeniach krwi, m.in. w przypadku ostrej białaczki, przewlekłej białaczki szpikowej, chłoniaków nieziarniczych, zespołów mielodysplastycznych czy innych nowotworów, np. neuroblastomy. Przeszczep stosowany jest również w przypadku chorób przebiegających z wrodzoną lub nabytą niewydolnością układu krwiotwórczego. Bardzo ważnym elementem wpierającym leczenie onkologiczne jest prawidłowe odżywianie. Dlatego dieta, zarówno bezpośrednio przed zabiegiem, jak i po (najczęściej przez 100 dni) powinna być odpowiednio dostosowana do potrzeb małego pacjenta.
Iwona Sajór, dietetyk kliniczny: „Bardzo praktyczna i potrzebna publikacja dotycząca właściwego sposobu żywienia dzieci w okresie około przeszczepowym. Wskazówki obejmujące dobór produktów oraz sposób ich przygotowania a także przepisy na apetyczne i pożywne posiłki z pewnością ułatwią codzienne funkcjonowanie wielu rodzinom w tym niełatwym czasie. Polecam JedzONKO po przeszczepieniu.”
„W leczeniu każdej choroby onkologicznej niebagatelną rolę odgrywa właściwe żywienie, a odpowiednia dieta po przeszczepieniu szpiku jest jednym z ważniejszych elementów powodzenia całej terapii – mówi Ewa Magnucka- Bowkiewicz, Prezes Fundacji DKMS – Wierzymy, że dzięki wspólnie prowadzonej edukacji wesprzemy wiele rodzin w codziennych zmaganiach z chorobą. Uważamy, że nie powinno się chorego dziecka dodatkowo przytłaczać nudnym i niesmacznym jedzeniem, i że można osiągnąć kompromis pomiędzy restrykcyjnością żywienia onkologicznego a smakiem i wyglądem potraw.
"JedzONKO po przeszczepieniu" jest podzielone na smaki słony i słodki. Książka zawiera porady i wskazówki dotyczące przyrządzania dań, wykaz produktów pożądanych i zabronionych. Prezentujemy dwa przykładowe przepisy, które z łatwością przygotujecie:
Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych. Zamówienia prosimy kierować do: i.molenda@fundacjaiskierka.pl
Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w iskierkowym sklepie internetowym. Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na edukację dotyczącą żywienia dzieci podczas leczenia onkologicznego.
Projekt Jedzonko wsparli:

Patronat:

Zdjęcia wykonano w Fotografika Studio:

Zapraszamy do zapoznania się z relacjami medialnymi: