Projekt edukacyjny JedzONKO narodził się na przełomie 2016/2017 roku dosyć spontanicznie, w wyniku rozmów z rodzicami dzieci przebywających na oddziałach onkologii. Odpowiada na wiele zadawanych przez nich pytań podczas długotrwałego procesu leczenia. Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko? Jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane? Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia, czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”

Warsztaty kulinarne

Zaczęliśmy od zajęć praktycznych, czyli warsztatów na oddziałach onkologii dziecięcej prowadzonych przez Kasię Stankow, nie tylko dietetyczkę i pasjonatkę zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamę naszej podopiecznej, która przeszła chorobę nowotworową. Dzieliła się swoją wiedzą, doświadczeniem i pomysłami z innymi rodzicami. Szybko ujawniła się potrzeba publikacji, do której będzie można wrócić, aby odświeżyć ulubiony przepis czy znaleźć niezbędną wskazówkę dotyczącą diety na określonym etapie leczenia.

Poradniki

W ten sposób powstały poradniki kulinarne JedzONKO – część pierwsza, druga oraz trzecia – po przeszczepieniu. Wydawnictwa pionierskie w tym obszarze, gdyż są to jedyne publikacje, powszechnie dostępne, zawierające - oprócz porad i zaleceń medycznych - także różnorodne przepisy na posiłki, które można przygotować nawet w ograniczonej przestrzeni kuchni na oddziałach szpitalnych.

Ideą tej serii jest promocja zdrowego, rodzinnego stylu odżywiania się oraz pokazanie, że wspólne przyrządzanie posiłków może być świetną zabawą, a dobrze zbilansowana dieta może być smaczna, kolorowa i oparta na bardzo prostych przepisach, a także - co najważniejsze - atrakcyjna dla dzieci i wspierająca ich zdrowie.

Motywem przewodnim JedzONKA 1 są poszczególne posiłki podczas dnia, zawiera ono także ogólne zalecenia dietetyczne podczas leczenia, a także przy występowaniu specyficznych dla niego powikłań.

wersja podglądowa: https://issuu.com/akzmuda/docs/iskierka_jedzonko_1_wersja_elektro_issuu

JedzONKO 2 to kolorowe gotowanie i produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze wspierające prawidłowy rozwój dzieci, a także proces zdrowienia. Znajduje się w nim szereg praktycznych wskazówek kulinarnych oraz sposobów pobudzania apetytu.

wersja podglądowa: https://issuu.com/dzuma82/docs/iskierka_jedzonko_2_srodek_podglad_4

Książki spotkały się bardzo dobrym przyjęciem i uznaniem rodziców, a także wielu autorytetów: lekarzy onkologów i hematologów dziecięcych, specjalistów w zakresie żywienia, dietetyków i mistrzów kulinarnych. I co dla nas najważniejsze - zostały docenione przez małych pacjentów! Świadczą o tym recenzje, liczne relacje w mediach oraz entuzjastyczne reakcje podczas warsztatów kulinarnych, które przeprowadziliśmy na wielu oddziałach szpitalnych, w studiach kulinarnych czy podczas plenerowych akcji prozdrowotnych.

JedzONKO po przeszczepieniu - najnowsza publikacja

Trzecia część poradnika powstała we współpracy z Fundacją DKMS. „JedzONKO po przeszczepieniu” jest odpowiedzią na liczne pytania rodziców dzieci „przeszczepowych” i zgłaszane potrzeby w zakresie żywienia, małych pacjentów na tym szczególnym etapie leczenia chorób układu krwiotwórczego, jakim jest transplantacja szpiku.

Wersja podglądowa:
https://issuu.com/iskierka7/docs/jedzonko3_strona_po_stronie

„Zawsze ważne dla nas było podążanie za potrzebami chorych dzieci i ich rodziców. Na początku, poprzez warsztaty kulinarne, odpowiadaliśmy na szerokie spektrum apetytów małych pacjentów. Od niejadków po zupełnych łasuchów. Oczywiście te wahania często były związane z etapami leczenia. Poprzez zabawę i wspólne gotowanie zachęcaliśmy dzieci do bardziej świadomego odżywiania oraz zmian nawyków żywieniowych. Wiedzą z zakresu dietetyki oraz doświadczeniem Kasi Stankow, mamy naszej byłej podopiecznej, podzieliliśmy się wydając dwie części poradnika „JedzONKO”. Teraz udało się zaopiekować w tym zakresie dzieci i rodziców po przeszczepieniu, co bardzo nas cieszy. Okazuje się bowiem, że można w tych bardzo specyficznych warunkach i z dużą ilością ograniczeń, przygotować zdrowe, pyszne oraz atrakcyjne dla dzieci posiłki czy przekąski. Pozostaje im życzyć dużo zdrowia, siły i smacznego!” - dodaje Prezes Fundacji ISKIERKA Jolanta Czernicka-Siwecka

Podobnie, jak w poprzednich dwóch częściach, duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań. Zdjęcia do wszystkich trzech poradników JedzONKO wykonała niezawodna ekipa ze Studia Fotografika w Krakowie, która od lat wspiera fundację i ten projekt.

„Z radością przywitałem trzecią książeczkę z cyklu JedzONKO, tym razem poświęconą diecie pacjentów po przeszczepieniu macierzystych komórek krwiotwórczych. Przystępnie i obrazowo opisano, na czym polegają podstawy diety i restrykcje żywieniowe w tym trudnym dla organizmu dziecka okresie. Tak jak poprzednie edycje, JedzoONKO 3 pokazuje jak dzięki kreatywności można wyczarować pyszności pomimo ograniczonego wachlarza możliwych do zastosowania produktów. Mam pełne przekonanie, że książka ta pomoże urozmaici dzieciom i ich opiekunom trudny okres po przeszczepowy.” - tak pisze o poradniku „JedzONKO po przeszczepieniu” prof. Tomasz Szczepański, kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej ŚUM oraz Rektor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

Przeszczepianie komórek krwiotwórczych (przeszczep szpiku) u dzieci jest niezbędne w wielu schorzeniach krwi, m.in. w przypadku ostrej białaczki, przewlekłej białaczki szpikowej, chłoniaków nieziarniczych, zespołów mielodysplastycznych czy innych nowotworów, np. neuroblastomy. Przeszczep stosowany jest również w przypadku chorób przebiegających z wrodzoną lub nabytą niewydolnością układu krwiotwórczego. Bardzo ważnym elementem wpierającym leczenie onkologiczne jest prawidłowe odżywianie. Dlatego dieta, zarówno bezpośrednio przed zabiegiem, jak i po (najczęściej przez 100 dni) powinna być odpowiednio dostosowana do potrzeb małego pacjenta.

Iwona Sajór, dietetyk kliniczny: „Bardzo praktyczna i potrzebna publikacja dotycząca właściwego sposobu żywienia dzieci w okresie około przeszczepowym. Wskazówki obejmujące dobór produktów oraz sposób ich przygotowania a także przepisy na apetyczne i pożywne posiłki z pewnością ułatwią codzienne funkcjonowanie wielu rodzinom w tym niełatwym czasie. Polecam JedzONKO po przeszczepieniu.”

„W leczeniu każdej choroby onkologicznej niebagatelną rolę odgrywa właściwe żywienie, a odpowiednia dieta po przeszczepieniu szpiku jest jednym z ważniejszych elementów powodzenia całej terapii – mówi Ewa Magnucka- Bowkiewicz, Prezes Fundacji DKMS Wierzymy, że dzięki wspólnie prowadzonej edukacji wesprzemy wiele rodzin w codziennych zmaganiach z chorobą. Uważamy, że nie powinno się chorego dziecka dodatkowo przytłaczać nudnym i niesmacznym jedzeniem, i że można osiągnąć kompromis pomiędzy restrykcyjnością żywienia onkologicznego a smakiem i wyglądem potraw.

"JedzONKO po przeszczepieniu" jest podzielone na smaki słony i słodki. Książka zawiera porady i wskazówki dotyczące przyrządzania dań, wykaz produktów pożądanych i zabronionych. Prezentujemy dwa przykładowe przepisy, które z łatwością przygotujecie:

Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych.  Zamówienia prosimy kierować do: i.molenda@fundacjaiskierka.pl

Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w iskierkowym sklepie internetowym. Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na edukację dotyczącą żywienia dzieci podczas leczenia onkologicznego.

Zapraszamy do zapoznania się z relacjami medialnymi:

relacje