Właśnie wystartowaliśmy ze zbiórką pieniędzy, której celem jest sfinansowanie warsztatów arteterapeutycznych na oddziałach onkologii dziecięcej!

Pomóż dzieciom chorym onkologicznie pokonać szpitalną nudę, wypełnić czas twórczą zabawą i uśmiechem! Wesprzyj zajęcia arteterapeutyczne, które gwarantują świetną zabawę i radość, kiedy szpital staje się dla dzieci drugim domem. Dzięki takiej formie wsparcia mali pacjenci mogą w ciekawy sposób rozwijać swoje zdolności podczas całorocznych zajęć organizowanych przez nas na oddziałach onkologii dziecięcej. W takich spotkaniach chętnie uczestniczą także rodzice.

Zajęcia organizujemy na 4 oddziałach, którymi na co dzień się opiekujemy, czyli w 👉Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i Rzeszowie.

Czas pandemii sprawił, że musieliśmy wyjść naprzeciw zmieniającej się sytuacji na oddziałach szpitalnych i braku regularnych spotkań. Postanowiliśmy zatem, że tam, gdzie to możliwe będziemy nadal prowadzić spotkania stacjonarne, a tam, gdzie funkcjonuje wzmożony reżim, będziemy dostarczać pomysły na warsztaty oraz materiały i gotowe zestawy do ich wykonania. Obecnie zapewniamy cotygodniowe atrakcje dla około 90 dzieci, leczących się na wspomnianych oddziałach onkologicznych.

📌W 2019 roku przeprowadziliśmy w sumie 624 godziny takich zajęć.

📌Koszt związany z zakupem materiałów i organizacją to średnio 15 złotych na jedne warsztaty dla jednego dziecka.

Możesz wesprzeć te działania poprzez dołączenie do naszej zbiórki, którą prowadzimy w tym miejscu 👉 ARTETERAPIA NA ODDZIAŁACH ONKOLOGICZNYCH.

Naszym celem jest 20 tysięcy złotych. Wspólnie możemy go osiągnąć! 💚

Płatności możesz dokonać w wygodny sposób poprzez Przelewy24 lub Blik. To bardzo proste! 💪

Arteterapia to nie mit. Zostało naukowo potwierdzone, że takie zajęcia są jedną z lepszych form terapii, wsparcia rehabilitacji, wzmocnienia psychologicznego podczas wielomiesięcznego leczenia. Wiele miesięcy leczenia to także ograniczenie kontaktów z rówieśnikami, rodziną, szkołą. Dzieciom zaczyna brakować energii i motywacji do leczenia, pojawiają się deficyty w edukacji. Warsztaty arteterapeutyczne mają realny wpływ na zmniejszenie poziomu stresu, odzyskanie kontroli i wiary w pozytywne zakończenie leczenia, poprawie kontaktów w rodzinie, a także w leczeniu skutków ubocznych. Animowanie takich zajęć pozwala na twórczą ekspresję, wypełnia w atrakcyjny sposób czas pobytu w szpitalu, inspiruje do wspólnej zabawy i pewnym zakresie wyrównuje szanse edukacyjne dzieci podczas długotrwałego procesu leczenia. Dzięki temu dzieci łatwiej adoptują się do pobytu szpitalnego, który może stać się także miejscem dobrej zabawy i ciekawych zajęć.

Dołącz do naszej akcji i wywołaj uśmiech na twarzach dzieci! 💚