404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Warsztaty rysunku z Rektorem ASP w Katowicach

Tydzień rysunku”, to trzeci spośród 50 tygodni w Mieście Nauki. Wydarzenie jest częścią obchodów Europejskiego Miasta Nauki, które potrwają w Katowicach przez cały 2024 rok. 17.01 obchodzili go także mali pacjenci leczacy się na Oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.

Podczas warsztatów rysunkowych „Kiedy ściany mają uszy” powstały projekty murali, które zrealizowane zostaną wiosną w przestrzeni miasta Katowice przez osoby studiujące na Akademii Sztuk Pięknych. Spotkanie z dziećmi poprowadził na oddziałowej świetlicy prof. dr hab. Grzegorz Hańderek, JM Rektor ASP w Katowicach.

Praca twórcza koncentorwła sie wokół pytań:
Czy rzeczywiście zawsze trzeba uważać, co się mówi, bo ktoś niepożądany może nas podsłuchać? Czy czasem nie jest tak, że wypowiedzenie się pozwala nam zmierzyć się z sytuacją, w której wydaje nam się, że dobijamy do przysłowiowej ściany? Czasem warto skorzystać z faktu, że ściany mają uszy. Czasem warto to co wewnętrzne wyszeptać w przestrzeni publicznej.

Bardzo nas ucieszyło zaproszenie do tej współpracy i nie możemy już sie doczekać efektów w przestrzeni miasta Katowice. Dla naszych podopiecznych każda okazja do rozwijania umiejętności i talentów jest bardzo cenna. Szczególnie w długotrwałym procesie leczenia, kiedy większość jest na indywidualnych tokach nauczania z ogrniczonymi możliwościami korzystania z innych form kultury czy sztuki. Stąd nasz stały i cykliczyny projekt arteterapii, który realizujemy od 2006 roku na szpitalnych oddziałach onkologicznych.

foto: Astashow Studio