404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Przejdź do treści
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Premiera "JedzOnko na odporność"

14 maja 2024 roku odbyła sie Premiera "JedzOnko na odporność" w Pracowni Smaku Jolanty Kleser w Katowicach.

O "JedzOnku na odporność" Robert Makłowicz napisał tak:

"Życie czasem zmusza nas do różnych jedzeniowych ograniczeń, które zrazu wydawać się mogą srogie, a nawet bezwzględne, lecz pamiętać musimy również o tym, że życie nigdy nie zmusza nas do tego, byśmy jedli źle. Konieczna dieta nie musi stać się dodatkową udręką, może nieść przyjemność. Przyjemność niebagatelną, bowiem możliwą do doświadczania codziennie - przyjemność z jedzenia. O tym właśnie jest niniejsza książka."

Gotowaliśmy, testowaliśmy przepisy i z jeszcze większa przyjemnościa degustowaliśmy. Cztery drużyny składające się z podopiecznych fundacji i doświadczonych kucharzy, przygotowały po dwie potrawy na każdą z czterech pór roku:

zima - JOLANTA KLESER

(placki z kiszonej kapusty oraz witaminowy shot)

wiosna - KINGA PARUZEL

(botwinka w stylu orientalnym z serowym czipsem i rabarbarowe crumble)

lato  - EMILIA DANIŁO (podopieczna fundacji)

(frytki z cukini w chrupiącej panierce, orzeźwiające smoothie)

jesień - MARCIN CZUBAK

(gulasz wegański z batatem, pomidorowy humus)

Spotkanie poprowadziła KATARZYNA STANKOW, która jest dietetykiem klinicznym, doradcą żywieniowym Fundacji ISKIERKA, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą podopiecznej fundacji, która przeszła chorobę nowotworową. Po raz kolejny podzieliła się swoją wiedzą, doświadczeniem i pomysłami:

„To nasza najbardziej uniwersalna pozycja, z której każdy z nas może korzystać. Oczywiście, pisząc ją, miałam na uwadze dzieci po chorobie onkologicznej, które wyczerpane długotrwałym leczeniem, muszą wzmocnić swój układ immunologiczny. Swoją odporność budujemy każdego dnia i nie musimy do tego stosować wymyślnych produktów, czy suplementów. Zacznijmy od tego co najprostsze - od talerza. Chciałam pokazać, że możemy jeść produkty bogato odżywcze, które są powszechnie dostępne w każdej porze roku. Jestem zwolenniczką jedzenia sezonowego. Takie produkty są najbardziej wartościowe i kupimy je na każdym bazarze, w każdym sklepie. Bardzo istotne jest również, aby jeść smacznie i zdrowo, nie tracąc właśnie przyjemności z jedzenia.”

Swoje 4 propozycje przestawiła w książce także EMILIA DANIŁO - podopieczna ISKIERKI z Jasła z ogromnym zacięciem i talentem do pieczenia i gotowania. Ma za sobą udział w konkursach kulinarnych oraz staże w restauracjach. Choroba pokrzyżowała jej plany, jednak nie pozbawiła pasji i marzeń. W czasie leczenia Emilia stara się nie zwalniać tempa i w miarę możliwości szuka inspiracji, tworzy dania, a efektem swojej pracy dzieli się na swoim Instagramie kulinarnym: sol.i.cukier.

Fundacja ISKIERKA wraz autorką poradnika od 2016 roku poprowadziła szereg warsztatów dla dzieci i rodziców na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce, w studiach kulinarnych czy podczas plenerowych akcji prozdrowotnych. Znakomita zabawa i pełne zaangażowanie dzieci, okazja do rozmów i wymiany doświadczeń i potrzeb, spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem, także wśród lekarzy i specjalistów.

Projekt graficzny czwartej części (autorstwa Aleksandry Kalety-Żmudy)  nawiązuje do wcześniejszych wydawnictw Fundacji ISKIERKA „JedzOnko” (IV 2017), „JedzOnko2” (VI 2018) „JedzOnko po przeszczepieniu” wydane razem z  Fundacją DKMS (V 2020) z zakresu dietetyki i zdrowego żywienia w chorobie onkologicznej dzieci. Piękne zdjęcia wykonało ponownie Fotografika Studio z Krakowa. 

Wydawnictwa się pionierskie w tym obszarze, gdyż są to jedyne publikacje, powszechnie dostępne, zawierające - oprócz porad i zaleceń medycznych - także praktyczne przepisy na posiłki, które można przygotować nawet w ograniczonej przestrzeni kuchni na dziecięcych oddziałach szpitalnych. Są udostępniane bezpłatnie rodzicom dzieci w trakcie leczenia oraz dostępne w ogólnej sprzedaży pozostałym zainteresowanym. 

„JedzOnko na odpornośc” zostało wydane w nakładzie 2000 egz. i jest do nabycia cenie 30 pln na https://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/. Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rzecz dzieci z chorobą nowotworową, podopiecznych Fundacji ISKIERKA.

Publikację książki wsparli PARTNERZY:

thumbnail_iskierka_jedzONKO_4_belka-3.jpg

foto: Latający Kowal dla Fundacji ISKIERKA

więcej o projekcie: JedzOnko