ONKOPORADNIK to projekt z zakresu wsparcia psychologicznego, skierowany do kilkutysięcznej społeczności opiekunów dzieci z diagnozą choroby nowotworowej.

Celem ONKOPORADNIKA jest udzielanie wsparcia psychologicznego, informacyjnego i przeciwdziałanie wykluczeniu poprzez komunikowanie eksperckich treści umożliwiających podjęcie działań samopomocowych. Ważnym aspektem jest zaangażowanie grupy onkorodziców, którzy przedstawią swoje doświadczenia i potrzeby, aby udzielić wsparcia innym rodzicom i przyjąć rolę samo-rzeczników.

Choroba dezorganizuje bowiem dotychczasowe życie rodziny, sprzyja wykluczeniu społecznemu, zawodowemu oraz zwiększa ryzyko występowania zaburzeń lękowych i depresyjnych, co potwierdzają doniesienia z badań naukowych, jednak wyniki nie przełożyły się na skonstruowanie praktycznych narzędzi wspierających.

W ramach tego projektu powstanie 12 materiałów video umieszczonych na  kanale YouTube z napisami i podcastów na platformach streamingowych, które będą stanowiły trwałą i niepowtarzalną bazę wiedzy. To rozwinięcie pomysłu, który zrealizowaliśmy w minionym roku: https://fundacjaiskierka.pl/nasze-projekty/onkoporadnik/

Bardzo się cieszymy, że możemy go kontynuować, odpowiadając tym samym na konkretne potrzeby rodziców, kolejne pytania i tematy, tak bardzo istotne w leczeniu onkologicznym dzieci. Wiedza bowiem oswaja lęk, a czerpanie z doświadczeń innych to cenna pomoc.

Odcinki ONKOPORADNIKA 2 znajdziecie na YouTube>>>TU

Podcasty: