Wydanie przez Fundację ISKIERKA poradników żywieniowych JedzONKOJedzONKO 2 pozwoliło odpowiedzieć na potrzeby rodziców chorych onkologicznie dzieci, którzy na co dzień starają się przygotowywać zdrowie i smaczne posiłki. Każdy warsztat, który zorganizowaliśmy przy okazji premiery obu poradników, każda rozmowa z rodzicem pokazała nam jak ważny jest to aspekt i jak dużo jest jeszcze do zrobienia w tym obszarze. Kluczową rolę odgrywa tutaj, oprócz zainteresowania samych rodziców, także wsparcie środowiska medycznego i dietetyków. Moment, kiedy to do nas trafia zaproszenie by zorganizować warsztaty kulinarne i przybliżyć treść JedzONKA musi stanowić początek wyśmienitej współpracy.

Fundacja Ronalda McDonalda, która w Krakowie prowadzi Dom Ronalda McDonalda, czyli miejsce gdzie rodzice małych pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego mogą być bliżej swoich dzieci i towarzyszyć im w długotrwałym procesie leczenia, zaprosiła nas do przeprowadzebua warsztatów kulinarnych. 6 marca 2019 roku autorka obu części JedzONKA, Katarzyna Stankow oraz wspierająca ją Izabela Molenda, gościły w kuchni wspomnianego Domu. Cel był prosty: podzielić się z rodzicami wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania, dać im konkretne narzędzie, które będą mogli wykorzystywać na co dzień i zachęcić dzieci do wspólnego przygotowywania posiłków.

Tego dnia kuchnia Domu Ronalda McDonalda została wypełniona przez smaczne i zdrowe potrawy, które nie tylko zawierają mnóstwo wartości odżywczych, ale także swoim wyglądem i zapachem zachęcają by je skosztować. Przygotowaliśmy dwudaniowy obiad i deser, a to wszystko w obecności i przy ogromnym wsparciu i zaangażowaniu personelu medycznego oraz dietetyków szpitala. Podczas całego spotkania czuć było bardzo rodzinną i przyjazną atmosferę, gdzie wszyscy wspólnie pracowali i degustowali efekt swoich kulinarnych popisów.

Pragniemy ogromnie podziękować wszystkim uczestnikom za ich niebywałe zaangażowanie i otwartość na nasze pomysły. Dziękujemy menadżerom i pracownikom Domu Ronalda McDonalda za ciepłe przyjęcie i pomoc w organizacji warsztatu. Mógł on się odbyć dzięki finansowemu i rzeczowemu wsparciu Nutricia, która od dłuższego już czasu wspiera nas w działaniach z zakresu promocji zdrowego odżywiania.

Cieszymy się na rodzącą się właśnie współpracę i oby takich spotkań jak najwięcej!

Poradniki kulinarne JedzONKO oraz JedzONKO 2 dostępne są w iskierkowym sklepie. Dochód z ich sprzedaży w całości przeznaczany jest na wsparcie podopiecznych Fundacji ISIERKA.