404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Ropki... magiczne miejsce, które skradło nasze serca

W tym roku, po raz pierwszy w ramach projektu AKCJA LATO , pojechaliśmy do miejscowości Ropki, zlokalizowanej w Beskidzie Niskim. Na kilka dni naszego pobytu (26-30 sierpnia 2019 roku) zatrzymaliśmy się w Swystowym Sadzie , miejscu magicznym i pełnym uroku. A wszystko po to, by odpocząć od zgiełku miasta, pogoni za każdą wolną chwilą i wszechobecną technologią. By pobyć razem, poznać się i spędzić ze sobą cudowne chwile ot tak, po prostu.

Udało się! Już w poniedziałek wysiedliśmy z autobusów w miejscu absolutnie wyjątkowym, gdzie czekali na nas pełni energii i niezwykle otwarci na nasze szaleństwa właściciele, Pani Grażyna i Pan Michał . W tym miejscu jeszcze raz dziękujemy za ugoszczenie nas na specjalnych warunkach. Otoczeni naturą, poza zasięgiem, w łemkowskiej chacie zaczęliśmy przygotowania do projektu ISKIERKOWA AKADEMIA PANA BRZECHWY . Dzieci wraz z rodzicami przygotowywali się przez trzy dni tworząc kostiumy, scenografię, a nawet inscenizacje do wybranych utworów Jana Brzechwy. Każda chwila była ważna, bo w czwartek wystawione zostało przedstawienie, na które zaprosiliśmy tamtejszych mieszkańców oraz letników. Oprawę muzyczną na żywo zapewniła nam grupa DLR (Dajemy Ludziom Radość) . To co powstało przerosło absolutnie nasze oczekiwania. Wieczór pełen wzruszeń i emocji... Przedstawienie zostało nagrodzone gromkimi oklaskami i łzami poruszenia. Nie mogło wyjść piękniej!

Po zakończonym przedstawieniu zarówno na gości jak i na uczestników czekała niespodzianka w postaci dmuchanych balonów, waty cukrowej oraz popcornu, czyli tego co dzieci uwielbiają najbardziej. Nie można było sobie wyobrazić większej radości. Serdecznie dziękujemy Pani Joanno, Szklanym Tarasom za ten piękny gest.

To czego doświadczyliśmy, pozostanie na długo w naszych sercach. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim zaangażowanym w ten wyjazd, a przede wszystkim naszym podopiecznym i ich rodzinom za niezwykłą otwartość, uśmiech i szaleństwo.

A oto relacje samych uczestników:

"Pobyt w Swystowym Sadzie był dla nas bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Iskierkowa akademia Pana Brzechwy pozwoliła nam zintegrować się z innymi rodzinami, w czasie przygotowywania przedstawień. Największym zaskoczeniem była kuchnia wegetariańska, która okazała się bardzo smaczna. Pobyt  w Ropkach pozwolił odpocząć od zgiełku miasta. Idealne wakacje na wsi :)"

rodzina Bińczyk

"Ropki - grupa ludzi tak sobie obcych  i tak różnych od siebie, a mimo to tak wiele ich łączy! I w tym wszystkim jedna mała "Iskierka" , która sprawia że jednoczą się i wspólnie tworzą coś z niczego, coś  co w finale sprawia, że myślą: kurcze, życie jednak jest piękne".

rodzina Pietrasz

Wyjazd ten został zrealizowany dzięki finansowemu wsparciu Panattoni Europe oraz prywatnej inicjatywie osoby, która wspiera Fundację w jej działaniach i postanowiła zorganizować zbiórkę z okazji swoich urodzin. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy! Nasi podopieczni otrzymali także wyjątkowe upominki, w postaci pięknie wydanych i niezwykle ciekawych książek z serii ”To, o czym dorośli Ci nie mówią” , autorstwa Bogusia Janiszewskiego, wydanych przez Publicat.

GŁÓWNY SPONSOR WYJAZDU

WSPARCIE PROJEKTU